Guy Forsyth meets CC Jerome's Jetsetters

c.c. De Steiger, Menen - 18 november

Dag op dag een week na zijn deelname aan het lovenswaardige themaproject rond vrede (of anders gezegd, herinneringen aan de tweede wereldoorlog in een literaire en muzikale omkadering) 'Beyond The Flags' in de Ardooise Cultuurkapel De Schaduw en vijf dagen na zijn indruk makend optreden op het Blaublues festival in Haringe, zag ik Guy Forsyth op het podium van On The Road voor een derde keer en kort opeenvolgend aan het werk. Voor het eerstgenoemde evenement deelde hij het muzikale luik samen met de Carolyn Wonderland Band en de altijd boeiende en schitterende zanger-gitarist Bruno Deneckere. Bij de andere twee was dit in combinatie met het Nederlandse (rockabilly)trio CC Jerome's Jetsetters.

Forsyth opende met het meeslepende 'Don't Turn Me In' en zette er nadien meteen vaart in met het uptempo nummer 'Making Money'. Na een Jimmy Reed-song en een nummertje gezongen door CC Jerome, kondigde Guy 'Going To The Church' aan, met de nadrukkelijke boodschap dat er absoluut geen gospel zou volgen. Iets later kwam Elmore James om de hoek loeren met 'Done Somebody Wrong'. Met een onheilspellende uitvoering van 'Evil Man' loodste hij ons gedwee de pauze in.

Een goed halfuur later verscheen Guy solo op het podium en ging hij, als intro op het eerste nummer, een gesprek aan met het publiek. Voor de twee volgende nummers nodigde hij de jarige Jeffrey Thielens uit om op de lege stoel naast hem plaats te nemen en hem te begeleiden op de mondharmonica. Tussen de nummers door kwamen er enkele grappige anekdotes aan te pas over het vieren van verjaardagen en het daarmee gepaard gaande ouder worden. Na een nummer van J.B. Lenoir dat Forsyth opdroeg aan een andere Guy, verdween Jeffrey terug achter de coulissen om plaats te maken voor de band. Guy Verlinde bevond zich namelijk onder de toeschouwers. Forsyth verleende onlangs nog zijn medewerking aan de opname van Guy's live-cd in de Banana Peel. Verder had hij nog een ludieke (hoewel, waarschijnlijk de bloedernstige realiteit) boodschap aan het publiek, toen hij een nummer aankondigde van zijn nieuwste cd: "Bij elke cd/dvd die je koopt, help je ons om eten kopen voor ons dochtertje". Wat er zat aan te komen, gebeurde iets later, 'I'm A Hog For You' werd gezongen door Guy Verlinde terwijl de andere Guy hem begeleidde op de harmonica. Daarna droeg Forsyth het roer even over aan CC Jerome, maar dit niet zonder op een speelse, ritmische wijze één van Coen's (drummer en driver of the band) cimbalen aan te tikken. De naadloze overgang naar Guy's steeds beklijvend gezongen 'Taxi' gebeurde op kort aangeven van CC Jerome, heel subtiel en tot in de puntjes verzorgd. Tijdens 'Sugarbee' stonden Guy en CC Jerome, net als in Haringe, nogmaals bovenop de contrabas. Forsyth koos 'Mona', met halfweg een opmerkelijke tempowissel, om het laatste optreden van deze toer af te ronden. Buiten het publiek gerekend uiteraard, er volgden dus nog twee bissen. Hij eindigde in alle schoonheid met een nummer uit de collectie van de 'field recordings' van Alan Lomax, namelijk een a cappellauitvoering van 'I Sink Them Low'. Als waardering volgde er een staande ovatie. Hiermee eindigde zijn laatste concert van deze tournee, met de teller op tien. Er stond Forsyth een korte nacht voor de boeg, want enkele uren later moest hij zijn vlucht 'back home' halen. Op mijn vraag of hij had genoten van de samenwerking met CC Jerome, antwoordde hij ronduit positief. Hun manier van spelen paste goed bij de zijne, zijnde met veel enthousiasme en een agressieve speelwijze.

Patrick Lagae

reageer op dit artikel

 

    
      foto's: © Francis Decrocq     

       ___________________________

      
koppelingen:
       
 - site c.c. De Steiger
       - site Guy Forsyth
       - site CC Jerome's Jetsetters






























































 



 


This site tracked by OneStat.com. Get your own free site counter.