Blues 2010

Partycentrum Het Dak, Leerdam (NL) - 6 maart 2010

Intussen is 'Blues Leerdam 2010', georganiseerd door Stichting Blues '89, alweer voorbij. En wat heeft het mij na een toch wel lange afwezigheid bijgebracht? Dat de blueswereld nog steeds een gemeenschap is waar verwantschap met de blues,  hartelijkheid en vriendschap nog steeds een voorname rol spelen. Een wereld die we samen delen, beleven en koesteren alsof het een kind van eigen bloed is. Met andere woorden, er heerst een verbondenheid waar ik nooit of nimmer afscheid van zal kunnen nemen...

Het Belgische bluescollectief Fried Bourbon heb ik aan mij laten voorbijgaan. Niet dat ik ze niet wou zien, integendeel. Maar mijn verstrooidheid heeft mij andermaal parten gespeeld zodat ik ruim een half uur te laat aankwam. Of misschien zweefde ik nog in een roes van gelukzaligheid na het optreden van Black Top 's namiddags in Hotel Lucullus. Het kan best, want deze drie heren waren voor mij dé verrassing van de dag. Dit trio een bluesband noemen zou incorrect zijn. Het is veel meer. Ik bekijk het zo:  neem een mixer, kieper daarin een flinke scheut rock (ZZ Top, the Doors), wat blues à la Willie Dixon, wat soul en een toef rock-'n-roll en laat dit serveren door een powertrio waar geen grenzen op staan. Mijn mening: 'Damn, those guy's are rockin' good!'.

Ook power, maar dan helemaal niet mijn ding, waren Bas Paardekooper & the Blew Crue. Muziek van o.a. Jimi Hendrix en Walter Trout zijn nu eenmaal niet besteed aan deze jongen. Evenmin kon ik mijn gading vinden bij de heren van Louisiana Men. Genres zoals Louisiana soul, zydeco, e.a zijn niet mijn favoriete soort muziek zodat ik het snel voor bekeken hield. Big Blind is dan weer wel een band waar ik van hou. Maar omwille van mijn strak tijdschema heb ik ze amper aan het werk gezien. Dat komt er van als je tegelijkertijd fotograaf als verslaggever bent...

Michael de Jong en Ralph de Jongh konden in hun eentje het publiek, inclusief mezelf, beroeren. Zij stonden garant voor eerlijke, ontroerende en menselijke muziek waarbij een traan nooit ver weg was. Het zijn vertellingen die uit het leven zijn gegrepen; bluesverhalen die ieder van ons wel eens heeft meegemaakt. Michael en Ralph konden de luisteraars (de stille genieters) een zich binden. Meer dan een stem en een gitaar is er blijkbaar niet nodig om blues recht vanuit het hart te laten komen.

Ook Ian Siegal en zijn band waren van de partij en dat resulteerde in een ware  volkstoeloop. De twee andere (kleinere) zalen bleken opeens minder belangrijk. Nu mag je gerust stellen dat 'good old Ian' goed op dreef was. Hij zag er opvallend goed en fris uit en dat was ook aan zijn muziek te horen. Om alles wat bij te kleuren, kregen we naast zijn standaardblueswerk ook wat leuke rifjes te horen, o.a. 'Smoke On The Water' (Deep Purple), en hoorden we ook enkele Johnny Cash-songs. Toen Ian een tijdje geleden zijn duim brak, heeft Dusty Ciggaar (gitarist van The Rhythm Chiefs) hem toen uit de brand geholpen. Tijd dus voor en wederdienst en zo stonden ze samen op het podium. Het resultaat loog er niet om: knallend gitaarwerk!

Voor de gelegenheid vertoefde de multi-instrumentalist Boyd Small in het uitermate fijne gezelschap van onze eigen Marc Thijs alias TEE. Dat dit optreden één van de hoogtepunten van de dag was, hoef ik u wellicht niet te vertellen. Samen met Ronald de Jong (bas, zang) en Roelof  Meijeringh (gitaar) kregen we een voortreffelijke set funky blues opgediend. Uiteraard bracht Small werk uit zijn meest recente cd 'Diamond Boy'. Hij zong en drumde dat het een lust was. Maar ook TEE (ik ben zo gek op zijn stemgeluid, zo authentiek blues klinkend) had geen enkele moeite de echte bluesliefhebber tot vlak voor het podium te krijgen. Een heel geslaagde combinatie dus.

Als laatste waren Big Pete & the Backbones aan de beurt, vergezeld van Alex Schultz. Voor aanvang had ik met Alex een leuke babbel (dat doen we wel vaker) en hij vertrouwde me toe dat ze er niet echt gerust in waren. Smoelschuiver Big Pete was verkouden en had keelpijn. En het repertoire bevatte nogal wat nieuwe songs (werk in experimentele fase dus). Maar wat bleek? Er was niets om zich zorgen over te maken. Het geheel liep als gesmeerd en alle songs klonken super strak. Ook hier was net als bij Siegal de publieke belangstelling uitermate hoog. Toen ook nog diezelfde Siegal de rangen kwam vervoegen, kon het niet meer stuk. Het 'Dak' in Leerdam moest er dus af…! 

Bobtje Blues


reageer op dit artikel

 

    
      foto's: © Bobtje Blues
      van boven naar beneden:
      - Black Top
      - Michael de Jong
      - Ian Siegal
      - Mark 'TEE' Thijs

       ___________________________

      
koppelingen:
        
- site Stichting Blues '89
       - site Alex Schultz
       - site Bas Paardekooper
       - site Big Blind
       - site Big Pete & The Back-
         bones
       - site Boyd Small
       - site Fried Bourbon
       - site Louisiana Men
       - site Ian Siegal
       - site Michael de Jong
       - site Ralph de Jongh
       - MySpace TEE
  

      

 


 

 


 

 

   


       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 


This site tracked by OneStat.com. Get your own free site counter.