Chilly Willy, Loony Goony & The Free American Indian Hippy Blues Street Fruits
Den Hemel, Zichem - 10 november 2011

De cirkel sluit zich. De band Chilly Willy, in de gedaante van 'the Originals', stond donderdagavond op een podium in dezelfde gemeente waar het negentien jaar geleden allemaal begon. Huibbe's uitspraak dat hij de 'laatste der Mohikanen' is mag hij voorlopig terugschroeven, want drie gitaristen die oorspronkelijk deel uitmaakten van de kerngroep stonden eveneens op het podium, alhoewel niet tegelijk. Bassist Roel Celis en harmonicaspeler Gery Alaerts, Loony Goony-ers van het eerste uur, waren ook van de partij en zorgden voor een aanstekelijke beat oftewel een gepassioneerd harpspel een echte Sonny Boy Williams II waardig. Met enige verbeelding kon je in de donkere ruimte onder de stalen plafondbuizen de jonge blagen van weleer zien repeteren om hun prille droom waar te maken.

Die droom bestond er destijds in om de blues van Muddy Waters, Sonny Boy Williamson II, Lester Butler, Frank Frost en Willie Dixon tot leven te brengen en dan vooral vanuit het buikgevoel. De liefde voor de blues bleef al die tijd intact, maar ieders instrumentale vaardigheid is inmiddels verfijnd of ontwikkeld. Ook de stem van frontman/zanger Wim Huybrechts alias Huibbe won aan diepte, zodat het onstuimige 'Devil In My Closet' een ranzig duister randje kreeg, waarbij Dirk Piselé zijn Les Paul vanachter zijn nek bespeelde. Al nog voor de groep hun eerste 'I'm Tryin' aanhief was het bovenzaaltje volgelopen om deze reünie tevens afscheidsconcert van Chilly Willy niet mis te lopen. In hun drie uren durend concert wisselden smeekbedes als 'You Got Me Wrong' en 'I Want To Be Loved' af met heftige soms bezeten songs zoals 'Sweet Sugar You', 'Bo Diddley' en het fascinerende Mexicaans aandoend 'Hey Little Girl'.

Intussen hebben de Chilly Willy muzikanten in de loop der jaren hun repertoire uitgebreid, al lang niet meer beperkt tot deze van hun Live album 'Thursday Night' uit 2002. Met de bedenking dat de inmiddels overbekende boogie 'Hip Shake Baby' van Slim Harpo toch weer overkwam als de apotheose! Afwisseling boden ook de gitaristen die alle drie hun eigen stijl exploreerden en in de loop van de twee sets van plaats ruilden. En Huibbe, die blijft Huibbe, hongerig naar zijn blues grijpend, zijn passie uitzingend en met plezier toekijkend wanneer solerende gitaristen zich op hun geliefd instrument uitleven, dat zij eindelijk het hunne mogen noemen. Nico, Dirk Piselé en Dirk Cuyvers reageerden na hun soleren telkens bescheiden op het gulle applaus. Maar geen echte' 'Chilly Willy zonder die karakteristieke gedreven ritmesectie. Drummer Walter Cuyvers is inmiddels de zeventig gepasseerd, maar zijn drumtechnisch vakmanschap en de opwindende ritmes werken evengoed opzwepend. Bassist Roel jaagt het hartritme op tot een risicovolle grens en zoals Gery Allaerts hetzij gevoelvol, hetzij furieus -'Help Me'- op zijn harmonica blaast is een belevenis op zich.

De show was goed uitgebouwd met inbegrip van zwembewegingen, expressie, sound en lichtspel. Na al die club- en festivaloptredens in de loop der jaren zit er nog geen greintje sleet op de formule 'Free Hippe Street Blues', genre Chilly Willy. Hun intentie 'Bring It On Home', zoals Huibbe het verwoordde, was over gans de lijn geslaagd. Nu blijft alleen de vraag over of dat hervonden en gedeeld broederschap een meer duurzame opflakkering krijgt. Aan toekomstig publiek zal het hen niet ontbreken.

Mieke Geukens

 reageer op dit artikel

terug naar de index van de concert- en festivalrecensies

 

    
      foto's: © Yvo Zels

       ___________________________

      
koppeling:

       - website Chilly Willy

















































































 


This site tracked by OneStat.com. Get your own free site counter.