Preston Shannon feat. Henry Oden
Zaal De Blauwe Wolk, Zottegem - 23 maart 2012
 


Het zonnige lenteweer voerde ons gezwind en goedgemutst naar De Blauwe Wolk in Grotenberge, nabij Zottegem. Billy en Heleen hadden alweer een topartiest op de affiche geplaatst. Maar waren het de eerste zonnestralen en de zonovergoten terrasjes die de grote massa vanavond weghielden? Jammer, doodjammer eigenlijk. Al was de doorgewinterde bluesfanaat wel op de afspraak voor een avondje gedreven soulblues.

Preston 'The King Of Beale Street' Shannon had eindelijk nog eens een nieuw album te promoten. 'Goin' Back To Memphis' verscheen in de lente van vorig jaar en is Prestons vijfde release. Voor zijn Beneluxconcerten vindt de bijna 65-jarige Shannon nu al een tijdje ruggensteun bij de Nederlandse band van Fat Harry and The Fuzzy Licks. Fat Harry van Dorth mocht vanavond de show openen en gaf de zanguitvoering aan baslegende Henry Oden. Na een sterke instrumentale introductie kwam Preston Shannon gitaarspelend van achter uit de zaal. Deze passage steeg meteen boven de middelmaat uit en de bewondering bij het publiek groeide zienderogen. Dat B.B. King een van zijn grote mentors is, blijkt alweer in Prestons subtiele gitaartechniek.

Het assortiment songs kwam hoofdzakelijk uit de albums 'Midnight in Memphis', daterend uit 1996, en het recente 'Goin' Back To Memphis'. Prestons sound heeft een brede invalshoek die een sfeervolle combinatie van soul, blues en funky getinte klanken herbergt. Hij opende knap met 'Let The Good Times Roll'. Uit de veelgeprezen cd's waren 'Honky Tonk' en vooral 'The Feeling Is Gone' meteen sensuele soulnummers die de essentie van Shannon perfect weerspiegelen. De vertolking van 'As The Years Go Passing By' (gepend door Deadric Malone of was het nu Peppermint Harris?) was een heerlijke bluesverkenning. Wat we wel met zekerheid kunnen vertelen is dat ondermeer Albert King en The Animals het nummer hebben geregistreerd. De verrassende coverclassic 'Purple Rain' van Prince, interpreteerde Preston in zijn onnavolgbare stijl, net als Albert Kings 'Born Under A Bad Sign'.

'The Streets Will Love You To Death' was met indringende vocals en het inkleuren van overweldigende gitaarsolo's een zeer melodieuze expressie. De blazerssectie had ook vanavond een prominente rol en stond haaks op Prestons gitaarsolo's. Alleen jammer dat Henry Oden wat stond weggedrumd in een hoekje. Al bleek het de brave man niet te beroeren. Dat gegeven alleen al getuigt van een aanzienlijke klasse. De groovy tune in de overtuigende finale 'Goin' Back To Memphis', was een voor de hand liggend hoogtepunt. Preston Shannon sloot zijn show af zoals hij deze begon. Solerend doorkruiste hij de zaal op weg naar de backstageruimte. Een echte bisronde volgde helaas niet. Shannon verscheen nog eens op het toneel om de backingband muzikaal voor te stellen. De bindtekst 'Take my music with you at home tonight' is intussen een legendarische zinsnede in De Blauwe Wolk. Preston Shannon heeft een vaste clubgig in B.B. King's Blues Club op Beale Street in Memphis, maar vanavond was hij een openbaring voor velen onder ons.

Philip Verhaege

reageer op dit artikel

terug naar de index van de concert- en festivalrecensies

 

    
      foto's: Philip Verhaege    

       ___________________________

      
koppelingen:

       - site De Blauwe Wolk
       - site Preston Shannon
       - site Henry Oden
       - site Fat Harry 

 

 

 

 

 

 


This site tracked by OneStat.com. Get your own free site counter.