Better Get Hit Festival
Heyhoef Backstage, Tilburg (NL) - 11 september 2022

Op deze vroege zondagmiddag (14 u.) hadden de Belgische BluesBones de eer om het festival te mogen openen. Misschien was dit een ondankbare taak voor deze gelouterde band die al menig festival in vuur en vlam heeft gezet. Gelukkig heerste er een gezonde animo in de goed gevulde zaal met veel aanhang van de band die uit was op een feestje. En dat ontstond al vrij snel. Het was even wennen aan een nieuw gezicht op gitaar in plaats van de gekende Stef Paglia maar deze gitarist is een waardige invaller en hield zich goed staande in deze kwalitatief hoogstaande band. Gelukkig mochten de BluesBones langer spelen dan voorzien, want de Britse band Catfish had problemen op Schiphol en kreeg daardoor vertraging. Dit tot groot genoegen van het publiek dat nog een tandje bijstak om de band aan te moedigen. We kregen alle BluesBones-klassiekers overtuigend voorgeschoteld.

Om 16 u. trad Mell & Vintage Future aan. Ze hadden dus geruild met Catfish. Deze band was voor mij een complete verrassing. Nu had ik Mell al vaak op televisie gezien in de meest uiteenlopende programma's maar toch had ik geen duidelijk beeld van wat ons hier te wachten stond. De soundcheck maakte al duidelijk dat hier iets bijzonders ging gebeuren. De zang sneed meteen door merg en been en dat beloofde wat! Ik ben echt een Hammond-fan maar wat ik nu hoorde, was zeldzaam. Zo verschrikkelijk goed! Het hoogtepunt van de show was een prachtuitvoering van Lou Reeds 'Perfect Day'. Wat een muzikale explosie! Het was ongelooflijk hoe drums en Hammond de sound bepaalden met af en toe de gitaar van Mell erbij. De bas kwam uit de voetpedalen van de Hammond en dat was indrukwekkend. Blues, soul, funk, dance... het kwam allemaal voorbij en voor we het wisten, was dit optreden afgelopen. Mell & Vintage Future heeft een verpletterende indruk nagelaten en smaakt naar meer!

Catfish is een veelbelovende band uit Engeland die ook in Nederland flink aan de weg timmert. Ze begonnen om 18 u. alsof ze al drie uur op het podium stonden. Ze pakten het publiek gelijk in. Die gasten kwamen geprikkeld en moe uit het busje maar ze waren gemotiveerd tot op het bot door het uitzinnige publiek dat hen tot grote hoogten schreeuwde. Misschien had een klein beetje nuance hun powerbluesrock wat beter gemaakt. Nu was het wel erg veel 'van dik hout planken zagen'. Enkele mensen haakten vroegtijdig af maar ja... je kan het ook niet iedereen naar de zin maken. Maar dat deze band met heel veel plezier, enthousiasme en vakmanschap het aanwezige publiek compleet heeft ingepakt, is een onaantastbaar feit. Organisator John Maes gaf na afloop aan dat hij zelden zoiets had meegemaakt. Hoe dit publiek uit z'n dak ging en om een toegift had gebruld...

Het is wederom een prachtmiddag en avond geweest op deze prachtlocatie waar ons nog heel wat moois te wachten staat. Dank aan John en zijn hele team!

Stef Smit


reageer op dit artikel

terug naar de index van de concert- en festivalrecensies

Naast de concert- en festivalverslagen op deze website is Back To The Roots sinds 1995 het meest complete en veelzijdige tijdschrift voor blues en verwante muziekstijlen. Vijf keer per jaar brengen we u nieuws, achtergrond, interviews, reportages, cd- en dvd-recensies, boeken, de meest complete blueskalender, enz... Nog geen abonnee? Klik hier voor meer info.