Dom Martin
Hnita Jazz Club, Heist-op-den-Berg Ė 3 maart 2023

Het is een koude vrijdagavond als we de warme gezelligheid van de Hnita hoeve te Heist-op-den-Berg binnenwandelen. Vanavond is hier Dom Martin voor het eerst in BelgiŽ te beluisteren met een akoestische set, en dit in een volledig hernieuwde Hnita Jazz Club. De zaal is meer dan goed gevuld.

In 2018 en 2019 mochten wij al kennismaken met Dom Martin op het Rory Gallagher Festival in Ballyshannon, Ierland. De in Belfast geboren en getogen gitarist demonstreerde toen al overduidelijk dat zijn grootste troeven zijn ongeŽvenaarde gitaarspel en doorleefde, schurende stem zijn. Dom heeft op jonge leeftijd al twee prestigieuze Blues Awards in zijn kast staan. In 2019 een European Blues Award en in 2020 de British Blues Award voor beste akoestische act. Dom Martin debuteert in 2019 overweldigend met 'Spain To Italy', een album vol krachtige bluesrock. In 2021 brengt hij het livealbum 'Live At The Harlington' uit. Hiermee wordt hij ook genomineerd voor 'Blues Album Of The Year' tijdens de UK Blues Awards. Vorig jaar kwam het studioalbum 'A Savage Life' uit. Met 'Best Album of The Year, Blues Vocalist Of The Year, Best Blues Band Of The Year, Blues Instrumentalist Of The Year, Acoustic Blues Artist Of The Year' is hij de eerste die voor vijf categorieŽn is genomineerd voor de Britse Blues Awards.

Dom groeide op in de straten van Belfast in een jeugd doordrongen met alcohol en drugs. Als (zeer) jonge tiener wordt hij de drinkpartner van zijn vader en wanneer zijn broer later in de gevangenis belandt, begint Dom zijn overlevingszoektocht door de straten van de Noord-Ierse hoofdstad. Muziek wordt zijn reddende uitlaatklep. Genoeg inspiratie dus voor goede, soms pakkende songs.

Belfast is al langer gekend als kweekvijver voor muzikaal talent en aan die reputatie wordt met Dom Martin opnieuw een vervolg gebreid. Zijn gitaarharmonieŽn pakken je helemaal in en dringen door tot diep in je onderbewustzijn, om je daar ten volle te raken. Nooit eerder was iemand zo intiem met zijn publiek. Afwisselend spelend op zijn resonator en akoestische gitaar brengt hij eigen werk samen met covers. Beginnen doet hij met 'Religion', om over te gaan naar 'Mercy', een song die hij schreef nadat hij stiekem een slaapplaats had bij een onwetende vriend. 'Easy Way Out' gaat over zijn druggebruik op dertienjarige leeftijd! Gelukkig ligt dit leven al lang achter hem. Met 'Cavatina Cowboy' brengt hij het publiek in de filmsfeer van The Deer Hunter, een compositie van John Williams. Met 'The Easy Blues' start Dom na een korte pauze weer sterk. Hij speelt dit pianomelodietje van Jelly Roll Morton op wonderlijke wijze op gitaar. Als ťťn van de hoogtepunten noteren we 'Last Train And Ride' van Ralph McTell. Met 'As The Crow Flies', 'Bankers Blues' en 'Alcohol' brengt hij het verwachte vleugje Rory Gallagher in zijn setlist.

Prima optreden van deze jonge kerel met zijn oude ziel. Geweldige gitarist, geweldige vent. Wij denken dat iedereen tevreden naar huis is teruggekeerd na afloop van dit schitterende concert. Grote kans dat Dom Martin een graag geziene gast gaat worden op de komende festivals.

Maxim Stevens


reageer op dit artikel

terug naar de index van de concert- en festivalrecensies

Naast de concert- en festivalverslagen op deze website is Back To The Roots sinds 1995 het meest complete en veelzijdige tijdschrift voor blues en verwante muziekstijlen. Vijf keer per jaar brengen we u nieuws, achtergrond, interviews, reportages, cd- en dvd-recensies, boeken, de meest complete blueskalender, enz... Nog geen abonnee? Klik hier voor meer info.

    
  
     
foto's:
      ©
Matthieu Vanhove
          & Maxim Stevens