Ramblin' On Your Mind: Memphis Minnie (Lizzie Douglas)

(3 juni 1897 – 6 augustus 1973)

door Mieke Geukens

Memphis Minnie, 'queen of the delta blues', werd als Lizzie Douglas geboren in Algiers, Louisiana. Later verhuisde ze naar Memphis, om daar eerst als busker in Beale Street en later in een reisgezelschap de eerste stappen in het vooroorlogse bluescircuit te zetten. Als voortrekster in een lange rij van blueszangeressen hield Minnie zich veertig jaar lang staande in het gitaarspelende mannenclubje. Behalve gitaar kon de multi-instrumentaliste nog banjo, bas en drum spelen. Met haar flamboyante verschijning maakte zij indruk op haar publiek dat haar op handen droeg. Uiteindelijk moest Memphis Minnie ook wijken voor modernere bluestrends, maar ze blijft de eerste vrouw die ooit naar de National en naar de elektrische gitaar greep.

Wonderkind met ambitie

Lizzie Douglas, geboren in Algiers, een plaatsje in de buurt van New Orleans, was de oudste van dertien kinderen. Haar ouders waren deelpachters en Lizzie werkte mee op de boerderij. Omstreeks 1905 verhuisde het gezin naar Walls, in het noorden van Mississippi. Haar eerste banjo kreeg Lizzie van haar vader, maar zij leerde al vlug ook gitaarspelen. Op amper dertienjarige leeftijd liep zij van huis weg om in Memphis als 'Kid' Douglas voor fooien te spelen, meestal in de parkomgeving van Church Square of in Beale Street. Ook Albera Hunter liep als dertienjarige van huis weg, maar dan van Memphis naar Chicago. Het huis ontvluchten leek destijds de enige uitweg voor meisjes die een carrière in de muziek ambieerden...

__________________________________________________________________________

In elk nummer graaft Mieke Geukens in de rijke geschiedenis van de blues. Ze belicht telkens een artiest(e) die al voor de tweede wereldoorlog opnames maakte.

Het volledige artikel over Memphis Minnie verscheen in BTTR 80 (begin oktober 2011). Nog geen abonnee? Klik hier voor meer info.