Blues uit de lage landen: Het C+B-museum in Grolloo (NL)

Grolloo: bakermat voor Nederblues

door Willem Croese

Tientallen, zo niet honderden bandjes uit België en Nederland proberen een bijdrage te leveren aan de hedendaagse 'blues uit de lage landen'. De één doet het succesvoller dan de ander. Talent is er zonder meer. Gevestigde groepen houden graag hun goede naam in ere. Er zijn echter weinig muzikanten uit de lage landen die decennia lang bepalend zijn geweest voor de bluesscene. Harry 'Cuby' Muskee behoort met zijn Blizzards tot één van de belangrijkste smaakmakers. En dat weten ze in zijn voormalige woonplaats Grolloo maar al te goed, want daar bevindt zich nu het 'C+B Museum'.

Café restaurant Hofsteenge aan de Hoofdstraat in het Drentse dorp is en was het stamcafé van Harry Muskee. In 1965 zocht de blueszanger naar repeteer- en woonruimte. Cafébaas Harm Hofsteenge hoorde nog wel eens wat aan de stamtafel. Cuby moest maar eens met 'Boer Bonder' praten, want die had in de straat schuin tegenover het etablissement een oude boerderij leeg staan...

Primitief
De tip was niet tegen dovemansoren, want Harry Muskee trok vrij snel in de boerderij. Voor het bedrag van 85 gulden (ongeveer 38 euro) per maand huurde hij het pand. De behuizing was naar zijn zeggen primitief. Als hij naar de wc moest, was de bluesman aangewezen op de toiletruimte van het café Hofsteenge. In het deel dat eigenlijk een paardenstal was, kon hij oefenen met Cuby & The Blizzards (C+B). Boer Bonder vond het goed zolang de muren maar overeind bleven staan. Het waren niet geïsoleerde eensteensmuren, dus 's winters was het koud. Bezoek kreeg Harry Muskee in die maanden nauwelijks. 's Zomers kwamen muzikale- en andere bekendheden echter wel aanwaaien.

Brood
De toen nog betrekkelijk onbekende pianist Herman Brood maakte deel uit van Cuby & The Blizzards. Hij woonde bij Harry Muskee in. De heren sliepen ieder in een bedstede. Onder het genot van drank en andere geestverruimende middelen kletsten zij heel wat af. In de woonkamer stond een witte piano waarop Herman Brood druk zijn muzikale kunsten oefende. Drummer Hans Waterman woonde in de stad Groningen en de andere twee bandleden, Eelco Gelling (gitaar) en Willy Middel (bas), in Assen. Zij kwamen regelmatig oefenen met Harry Muskee en Herman Brood. Vaak eindigden die sessies in café Hofsteenge waar ze met elkaar het glas hieven tot in de late avonduren.

__________________________________________________________________________

In deze aflevering van 'Blues uit de lage landen' neemt Willem Croese ons mee naar de heilige grond in Grolloo (NL) waar Harry Muskee (Cuby) leefde, zijn muze vond en de Nederblues een eigen identiteit gaf.

Het volledige artikel over Cuby & The Blizzards in Grolloo verscheen in BTTR 80 (begin oktober 2011). Nog geen abonnee? Klik hier voor meer info.

Harry Muskee over-
leed op 26 sept. 2011.
Op dat ogenblik was
dit artikel al volledig
opgemaakt. We be-
schouwen deze
postume publicatie
als ons eerbetoon aan
de man die de Neder-
blues letterlijk op de
kaart zette.