interview: Tom Radai

representing the best in authentic blues since 1966

door Philip Verhaege

Eigenlijk praat Thomas Radai maar zelden met de pers, maar voor Back To The Roots maakte hij graag een uitzondering. Tom richtte zijn Blues Management Group op in 1966. Dat maakt hem de langst actieve boekingsagent en manager in de USA. Hij won W.C. Handy- en Keepin' The Blues Alive-awards (door de bluesindustrie toegekend in de categorieŽn 'boekingsagenten, managers en bluespromotie'). Hij kreeg tevens de European Music Award en de National Leadership Award. Nog altijd is hij actief in het blues- en bedrijfsleven.

Toms nieuwsgierigheid naar de bluescultuur ontwikkelde zich in de vroege jaren '60 in en rond Maxwell Street in Chicago. Hij vertegenwoordigde bluesiconen als Otis Spann, Eddie Taylor, George Smith, Johnny Young, Sam Lay, Johnny Littlejohn, Charlie Musselwhite, Juke Boy Bonner, Jimmy Rogers en later ook Phillip Walker, William Clarke, John Brim en Steve Guyger. En dan zijn er nog zijn wereldvermaarde bluesrevues.

Toms wortels in de blues zijn lang en quasi onuitputtelijk. Daarom wilden we u zijn verhaal brengen. Niet zozeer een verhaal over het runnen van een managementskantoor, maar een verzameling kleurrijke ervaringen. Zelf is Tom al geruime tijd op de sukkel met zijn gezondheid. Vorig jaar stierf zijn beste vriend, Phillip Walker, en ook zijn moeder ruilde het tijdelijke voor het eeuwige in. We hebben dit interview begrijpelijkerwijze enkele keren moeten uitstellen, maar nadat de tijd sommige wonden had geheeld, vond Tom uiteindelijk toch een gaatje in zijn drukke agenda...

__________________________________________________________________________

De verhalen van Tom Radai zijn doorspekt van een bijzonder diepe voeling met de blues. Tal van namen uit de geschiedenis van de Chicagoblues hebben voor de fans een haast mytische omvang gekregen. Voor Tom zijn het mensen van vlees en bloed voor wie hij vanuit zijn liefde voor de muziek in de bres is gesprongen. In dit artikel schetst Philip Verhaege een portret van de mens achter de manager...

Het volledige artikel over Big Pete verscheen in BTTR 80 (begin oktober 2011). Nog geen abonnee? Klik hier voor meer info.