Ramblin' On Your Mind: Champion Jack Dupree

(New Orleans, 4 juli 1910 - Hannover, 21 januari 1992)

door Mieke Geukens

William Thomas Dupree, geboren in New Orleans, Louisiana, verloor al vroeg zijn ouders. Hij groeide op in een weeshuis, waar hij piano leerde spelen. Later zou dit deels zijn broodwinning worden, naast een succesvolle maar kortstondige bokscarrière die hem de titel Champion Jack bezorgde. Eind jaren vijftig kwam hij naar Europa waar hij zijn omzwervingen aanvatte tot hij zich definitief in Duitsland vestigde. Hij laat een enorme platenproductie na, die aanving in 1940 en heropbloeide in 1959 met een succesplaat bij Atlantic. Hij bleef tot op late leeftijd een veel gevraagd artiest zowel als begeleider in jazz- en bluescombo’s en als solopianist. In het clubcircuit van Engeland was hij zeer geliefd en zijn invloed op de jongere generatie pianisten is onmiskenbaar.

Geboren onder ongelukkig gesternte

William Thomas Dupree werd geboren in New Orleans, mogelijk in 1909, maar waarschijnlijker in 1910. Zijn geboortedatum kon nooit worden geverifieerd. Williams vader was een Kongolees zeeman en zijn moeder een Creoolse met Cherokeebloed. Samen runden zij een kruidenierswinkel. Beiden kwamen om na een ontploffing waardoor het hele huis afbrandde, ergens in 1911. Nooit heeft men met zekerheid kunnen achterhalen of de Ku Klux Klan hier achter zat. Het kon ook een ongeluk zijn geweest. Feit is dat de kleine William ouderloos werd en als jongste van vijf kinderen in een opvanghuis voor zwarte dakloze kinderen belandde, datzelfde waarin Louis Armstrong als kind enkele jaren verbleef. William leerde er zingen en pianospelen en trok zich op aan het voorbeeld van trompettist Armstrong.

‘… he used to blow the bugle for us to go to bed at night
And he used to blow a comb with a piece of paper
But he is Mister to the world
He was a black man, but a great black man
He was the Trumpet King…’

__________________________________________________________________________

In elk nummer graaft Mieke Geukens in de rijke geschiedenis van de blues. Ze belicht telkens een artiest(e) die al voor de tweede wereldoorlog opnames maakte.

Het volledige artikel over Champion Jack Dupree verschijnt in BTTR 81 (eind december 2011).
Nog geen abonnee? Klik hier voor meer info.