Duvelblues
Hof van Coolhem, Puurs - 29 mei 2010

De muziekfestivals, en dus ook de bluesfestivals, volgen mekaar deze tijd van het jaar aan een nauwelijks bij te houden tempo op. Op zaterdag 29 mei was het voor de bluesliefhebbers en -liefhebsters verzamelen geblazen in het magnifieke domein Hof van Coolhem in Puurs voor de ondertussen toch al negende editie van Duvelblues. Ook dit jaar weer optredens op twee locaties: de grote (festival)tent, en de 'Tiendenschuur' voor de meer intimistische sets. 

Zullen we eens met de Tiendenschuur beginnen? Okay! Samuel James, een dertiger uit Portland, Maine, en Eden Brent, een… euh… nog vrij frisse, jeugdige dame uit Greenville, Mississippi, mogen elk gedurende tweemaal een dik halfuur proberen het publiek ervan te overtuigen dat de organisatie overschot van gelijk had deze twee op de affiche te zetten. En dat overtuigen ging echt wel heel vlot. In zijn eerste set hing James een beetje een beeld op van de (vroege) geschiedenis van de (delta)blues en putte hij uit het werk van zijn 'heroes', terwijl hij in de tweede set eigen werk presenteerde. Goede stem en leuke slide, die Samuel. Eden, een echte 'barrelhouse chick', doet een fijne mix van blues, jazz en soul. Eden heeft een fantastische stem en brengt haar nummers indringend, aangrijpend en vooral overtuigend. James en Brent, een schitterende keuze.

In de tent was er ondertussen ook wel een en ander gaande natuurlijk. Met een beetje vertraging, drie kwartier, maar geen mens die daar een probleem mee had, moest Bradley’s Circus, uit Nederland, het podium op om Duvelblues 2010 op gang te trekken. Het Circus speelt een beetje een verwarde set met wat surf, wat swing, wat rockabilly en wat rock, een beetje crooner-blues, en nog iets countryachtigs. Variatie met hopen, zullen we maar zeggen, maar de set lokte eigenlijk te weinig enthousiasme uit. Ambiance die er wel was voor de Belgian Blues Legends (sic!). De Legends zijn Marc Thijs, Marino Noppe, Wilfried Maes en René Stock. Vier uitstekende muzikanten, maar… niet, nog niet, echt een 'hechte' band. Nog niet echt 'wow'! Een traditionele set, maar zonder de uitstraling die de Electric Kings bijvoorbeeld wél hadden. Niet overrompelend.

Over traditionele blues gesproken, die kregen we van The West Coast Blues Conspiracy feat. Henry Oden & Craig Horton. Horton was aan het eind van de jaren vijftig gitarist in de band van Little Walter, en heeft ook nog samengewerkt met tal van legendes, zoals Muddy Waters, Sam Cooke en Chuck Berry. Oden kennen wij het best als bassist/tekstschrijver van Joe Louis Walker, maar ook hij speelde samen met een hele reeks helden van de blues. Oden en Horton opereren in de Bay Area van San Francisco en hun blues is iets luchtiger, zonniger dan die uit Chicago. Beide heren zingen ook niet onaardig. Hun set is een beetje voorspelbaar, maar genietbaar. En we mogen zeker niet vergeten te vermelden de kundige hulp van Fat Harry & The Fuzzy Licks, een Nederlandse (top)band.

Groot is ze niet, maar wat een stem, Teeny Tucker, dochter van, jawel, Tommy Tucker, de man van 'High Heel Sneakers'! Zoals nogal wat bluesdames is Teeny haar carrière begonnen in een gospelkoor, in Dayton Ohio. Zij zingt zowel, en geweldig goed, gospel als blues, rhythm & blues, de échte dan, en soul. Na al die jaren zijn wij niet meer zo snel 'blown away', maar bij Teeny was het heerlijk toeven. Goede band ook én degelijke achtergrondzangeressen. En heerlijk toeven was het uiteraard ook bij Tommy Castro die de festiviteiten in het Hof van Coolhem mocht afsluiten. Deze 'Californian' (geboren in San Jose) is een hardwerkende zanger en gitarist die een mix brengt van blues, rock en Memphis soul. Een Castro-show is altijd een feestje en dat was op Duvelblues uiteraard niet anders.

Voilà, Duvelblues 2010 kan bijgeschreven worden in de (blues)geschiedenisboekjes. 2010 was een goede editie met een aantal superbe shows van artiesten die hun beste best deden om uitgebreid te schitteren. Toch ook een pluim voor de organisatie, want alles zat weer goed in mekaar. Klein schoonheidsfoutje aan het begin van het festival, maar who cares? Goed gedaan, Duvelblues!

Jean Bervoets

reageer op dit artikel

 

    
      foto's: © Michel Verlinden
       
van boven naar onder:
       
- Samuel James
      - Marino Noppe
      - Craig Horton
      - Tommy Castro

       ___________________________

      
koppelingen:
         -
site Duvelblues

         - MySpace Samuel James
       - site Eden Brent
       - site Bradley's Circus
       - Belgian Blues Legends
       - MySpace Craig Horton
       - site Henry Oden
       - MySpace Teeny Tucker
       - site Tommy Castro


       
 

 


 


This site tracked by OneStat.com. Get your own free site counter.