Johnny Falstaff
Hotel Bij Ford, Genk - 23 juli 2010

Michel van Hotel bij Ford in Genk, organiseerde in het kielzog van Blues Peer een afterparty met Johnny Falstaff. Falstaff mag dan bij ons nog niet de grote bekendheid genieten, dat doet niets af aan zijn meer dan fantastisch optreden in het voor de gelegenheid tot bluesclub omgevormde Hotel Bij Ford. Nieuwsgierig als wij zijn, pikten wij dit optreden mee.

Netjes in het zwarte pak en met Stetson klom de uit Houston, Texas afkomstige Johnny Falstaff omstreeks 21 u het kleine podium op, gesteund door een drummer en contrabassist. Al spoedig bleek dat dit trio heel wat in zijn mars heeft. Met één been staat Johnny in de country en met het andere in de rockabilly. Falstaff probeert echter beide genres strikt gescheiden te houden, zodat emotionele countrynummers de snelle rockabillysongs afwisselden.

Voor zijn countrysongs liet Johnny zich inspireren door gangmakers in het genre als Buck Owens, Johnny Cash en Jim Reeves. Vocaal leunt hij nog het dichtst bij Dwight Yoakam aan. Vooral zijn 'Allright I Sign The Papers', dat de problematiek bij echtscheiding belicht, was een schoolvoorbeeld in dit genre. De eerste set bestond hoofdzakelijk uit pakkende countrynummers. Op het einde van deze set verbaasde hij nog maar eens door de gitaar te ruilen voor de fiddle. Hij bewees dat hij ook dit instrument behoorlijk beheerst.

Na meerdere gins en mohito's schoot de vlam er pas echt goed in, gedurende de tweede set, waarin rockabilly de bovenhand kreeg. Voor dit genre haalt Johnny de mosterd bij de songs uit de fifties, zeg dus maar de rockabilly van het eerste ogenblik. Bovendien ontpopte hij zich in de 'instrumentals' tot een razendsnelle gitarist. De 'roadsongs' daverden door het zaaltje dat het een lieve lust was, en het publiek kon dit met volle teugen smaken.

Hoewel de opkomst toch wat groter was dan bij eerdere concerten, blijft het jammer dat een minder bekende naam voor velen nog steeds niet de aanzet is om op ontdekkingstocht te gaan. Om nog maar eens met een cliché te eindigen: 'De afwezigen hadden meer dan eens ongelijk'.

Lambert Smits

reageer op dit artikel

 

    
       foto's: © Lambert Smits

      __________________

         koppelingen:
        
- MySpace Johnny Falstaff


 

 


 

 

   
 


This site tracked by OneStat.com. Get your own free site counter.