Hookrock Indoor

o.c. Lutselus, Diepenbeek - 6 maart 2010

 

Voor het voorprogramma van het eigenlijke Hookrock festival, nl. de indoorversie, koos de Diepenbeekse organisatie voor een nieuwe locatie. Niet alleen was dit ontmoetingscentrum vlotjes bereikbaar, wat te merken was aan het talrijk opgekomen publiek, maar ook de accommodatie was een stuk beter. Een immens podium, professionele belichting en een adequaat geluid vormden het ideale decor voor een avondje België-Nederland.

 

The Suncourt Ramblers mochten aftrappen. Voor dit Limburgse gezelschap, waarin wij Koen Depreitere, ex-Reverend Hot Rod, op staande bas bemerkten, was dit het eerste optreden op een groot podium. Bij de acht bandleden stonden de zenuwen dan ook strak gespannen. Dat de Ramblers bluegrass een warm hart toedragen blijkt uit het gebruikte instrumentarium. Naast diverse gitaren zijn banjo, elektrische mandoline en fiddle niet weg te denken bij dit Amerikaans rootsgenre. En alhoewel de band nog niet veel podiumervaring heeft, zat het muzikaal snor. Vocaal zorgden vooral de meerstemmig gezongen nummers voor een ontspannen 'farm'-gevoel.

 

Dat de afsluiters, de Engelse The Hexmen, hun optreden annuleerden was een streep door de Hookrockrekening. De energie die deze band tentoon spreidt is van zo een zeldzaam soort dat hen vervangen geen sinecure is. Vervangers, de Maaslandse The Brough Superiors, stonden dan ook voor een bijna onmogelijke opdracht. Allen netjes in het pak en met twee Blues Brothers-lookalikes als mondharmonicaspelers kregen zij met hun stevige blues en rock, de zaal toch nog op temperatuur.

 

Als er één Nederlandse band is die de diverse rootsstijlen op een verbluffende manier mixt, dan zijn dat ongetwijfeld de heren van The Shiner Twins. Dat bewezen Jack Hustinx en de zijnen hier nog maar eens. Jack wisselde voortdurend van akoestische naar elektrische gitaar en omgekeerd, zodat in de set geen enkel dood moment te bespeuren viel. En ook de songkeuze maakte dat iedereen bij de les bleef. De Twins maakten moeiteloos de overstap van blues naar Southern gospel in 'Better Believe', van New Orleans in 'Sick And Tired' naar een Texaanse tearjerker om dan uiteindelijk bij een trainsong als 'Waiting For A Train' te arriveren.  Jacks krachtige stem en inspirerende gitaarwerk, Richard Van Bergens origineel lead- en slidewerk en de strakke ritmesectie gevormd door Dick Wagensveld op bas en de ogenschijnlijk ettelijke generaties jonger zijnde drummer Jody Van Ooijen, maken van The Shiner Twins een goed geoliede machine.

 

Alhoewel de twee Belgische bands moesten opboksen tegen de ervaren Nederlanders, wisten onze jongens toch een gelijkstand te forceren, op deze gezellige Hookrock Indoor.

 

Lambert Smits


reageer op dit artikel

 

 

 

    

        foto's: © Peter Jacobs

      __________________


     koppelingen:
      
- website Hookrock
     - MySpace Suncourt Ramblers
     - site The Brough Superiors
     - site Shiner Twins

 

 


      


 

 


  

 

 

 

 

 


 

 


This site tracked by OneStat.com. Get your own free site counter.