Johnny Winter

De Boerderij, Zoetermeer (NL) - 24 maart 2010

Een grote witte camper met Duits kenteken stond woensdagavond 24 maart voor de artiesteningang van het cultuurpodium De Boerderij in Zoetermeer. John Dawson Winter III, beter bekend als Johnny Winter deed het etablissement aan om met zijn band een show neer te zetten. De legendarische bluesrocker (66) trok veel publiek. Uitverkocht huis. De modderige parkeerplaats naast het gebouw stond bomvol met auto's van de bezoekers. En veel mensen kwamen met het openbaar vervoer.  

Dit moet Johnny Winter goed hebben gedaan. Wellicht heeft hij het schouwspel van het toestromende publiek gezien vanuit zijn camper of de kleedkamer. Zeker weten doen wij het niet. De toeschouwers hadden er zin in. Overal waren er flarden van gesprekken op te vangen waaruit bleek dat men respect had voor de komst van de Texaan. Zijn gezondheid was immers niet optimaal. Zijn reputatie echter wel. Vanaf 1959 speelde hij in diverse bandjes. De grote doorbraak kwam er in 1968 toen het blad Rolling Stone hem samen met Janis Joplin uitriep tot één van de grote beloften. En de muzikant maakte dit waar. Veel elpees en concerten verder hielp hij Muddy Waters in 1979 aan nog meer populariteit met het bekende album 'Mississippi Waters Live'. Johnny Winter bleek niet alleen een bluesgitarist en –zanger te zijn, maar ook een kundig producer. De jaren hierna nam hij nog veel platen op. Zijn laatste cd 'I'm A Bluesman' stamt alweer uit 2004 en was genomineerd voor een Grammy-award. Zoals het een gedreven muzikant betaamt kon hij het optreden voor publiek niet laten. Met zijn Amerikaanse band reisde Johnny Winter van de ene naar de andere stad in de wereld.

In Zoetermeer maakte hij er een gewaagde onderneming van. Geen voorprogramma om de aanwezigen op te warmen. Gitarist Paul Nelson, bassist Scott Spram en drummer Vito Luizzi hadden slechts één stevig instrumentaal bluesrocknummer nodig voordat zij met hun baas het podium wilden delen. Daar gaf Johnny Winter graag gehoor aan, alhoewel hij strompelend als een oud krom mannetje naar zijn plek ging. Op een keukenstoel was een dik kussen bevestigd, waarop de gitarist voorzichtig ging zitten. Met een kleine elektrische gitaar op de schoot en de microfoon vóór hem op een lage standaard keek hij met een flauwe glimlach de zaal in. Verwachtingsvol joelde het publiek.

Als een standbeeld speelde de legende zijn songs. Zijn magere handen dansten over de snaren van zijn instrument. Zijn ogen waren het grootste deel van het concert gesloten en zijn mond bewoog alleen wanneer hij zong of enkele woorden tot het publiek sprak. Qua show was er weinig spektakel te zien. Johnny Winter en zijn mannen moesten het echt alleen hebben van hun spel, dat zeker het eerste half uur flauwtjes werd ontvangen. Een slowblues mocht ook niet baten. In één van de songs zong de voorman: "I can all move from town to town." Die zin moest toch bij menigeen de fantasie op hol doen slaan. Welke voorstelling moet je je hierbij maken? Een oude bluesman die overal zijn muzikale stuntjes nog eens mag laten horen?

Na drie kwartier spelen sloeg de vonk eindelijk over op het publiek. Op een virtuoze manier ging de beuk erin met 'Redhouse', zoals Jimi Hendrix dit nummer ooit speelde. Vanaf dat moment bewees de Texaan wat hij werkelijk in zijn mars heeft. Pure klasse! Om zijn spel eer aan te doen, soleerde hij als vanouds in het Rolling Stones-nummer 'It's All Over Now'. De titel van die song moest niet al te letterlijk worden genomen, al stopte Johnny Winter hierna voor een kleine pauze. Een perfecte timing leek het wel, want binnen enkele minuten stond het gezelschap weer op de planken nadat de aanwezigen dolenthousiast om meer schreeuwden. De bluesrocker had zijn kleine gitaar verwisseld voor een groter exemplaar. Hij kreeg de smaak te pakken. Zijn hand gleed moeiteloos over de hals van de gitaar alsof er een pot vaseline over was uitgesmeerd was. Hij raakte de juiste snaren om de benodigde akkoorden te maken voor zijn voortreffelijk spel als slidegitarist.

Zijn bandleden genoten er duidelijk van. De gitarist en bassist kropen dichtbij Johnny Winter om enig showeffect te bereiken, terwijl de drummer fortuinlijk het ritme aangaf. Het spel werd beter en beter, maar na enkele nummers was het toch echt over. Dit was wat de meester nog kon doen. Bij vlagen speelde hij goed. Zijn band was de stuwende kracht. Al met al een mager concert. "See you next time", waren zijn laatste woorden voordat hij naar de camper ging om verder te reizen.

Willem Croese

reageer op dit artikel
 

 

    

        foto's: © Ron Visser    

      __________________


      koppelingen:
      
 - site De Boerderij
      - site Johnny Winter

  

 

  


This site tracked by OneStat.com. Get your own free site counter.