The Nighthawks

d'n Hiemel, Maastricht (NL) - 12 mei 2010

 

Een kleine zes weken na een geslaagd Blues Maestricht, was het weer 'Blues Time' in d'n Hiemel, een zaaltje dat daarvoor zeer geschikt is, omdat het een ouderwetse clubsfeer uitstraalt, waardoor artiesten het positieve gevoel krijgen van een groter contact met hun publiek, en dat merk je aan hun gezichten en performance! 
 

Het piepjonge Geleense trio Sir Wallace & The Coconuts gaf de aftrap. Ondanks een gemiddelde leeftijd van onder de twintig, hadden ze al geleerd te werken met dynamiek en het contrast rustig-ruig. Hun songstructuren waren nogal avontuurlijk en het totaalgeluid deed denken aan de heavy bluesgroepen uit de Britse bluesboom van eind jaren zestig, zoals Ten Years After en de originele Fleetwood Mac. 
 

Maar we kwamen natuurlijk vooral voor The Nighthawks. Sinds 2004 wordt zanger-mondharmonicaspeler Mark Wenner op gitaar en bas bijgestaan door Paul Bell en Johnny Castle, en sinds februari op drums door Mark Stutso, nota bene tot voor kort de drummer van Jimmy Thackery, die tot 1987 de gitarist van de Nighthawks was! Ach, 't is allemaal één grote familie in de blueswereld… Vorig jaar wonnen ze met hun album 'American Landscape' in Washington de Wammies voor Best Group en Best Recording in de categorie Blues / Traditional R&B, en begin dit jaar verscheen 'Last Train To Bluesville', een volledig akoestisch en live opgenomen album vol covers van bluesgroten. 
 

Mark Stutso mocht meteen het openingsnummer zingen, maar al vanaf het daaropvolgende 'Can't Get Next To You' bleek dat ze alle vier verdienstelijke zangers zijn. Ze speelden met een grote urgentie, zonder enig tijdverlies tussen de nummers, alsof het publiek werkelijk voor de bijl moést gaan. Jammer genoeg dwarsboomde hardnekkige feedback door één van de microfoons dat doel een hele tijd lang. Maar toen dat euvel eenmaal onder controle was, werd het een feest voor het gehoor. The Nighthawks bestrijken een brede waaier aan stijlen en invloeden, maar het klinkt allemaal zeer homogeen omdat ze er hún eigen ding mee doen. Shuffles en laidback rockers zoals Bob Dylans 'You Go Your Way And I'll Go Mine' wisselden elkaar af, en zelfs een grappig countrynummer, '30 Days', gezongen door bassist Johnny Castle, passeerde de revue. Dat het nooit puristen zijn geweest, bewezen ze met het sfeervolle, wat dreigende 'Woke Up This Morning' (bekend van de serie The Sopranos), dat dan weer naadloos werd gevolgd door een rockabillyversie van Junior Parkers 'Mystery Train'. Na een gitaarwissel mocht Paul Bell op slide schitteren in Muddy Waters' 'Rolling & Tumbling'. Hij had er trouwens zin in, zoals zijn brede grijns bijna het hele optreden aangaf. Het uitgesponnen 'Shake Your Moneymaker' (met een stukje 'When The Saints Go Marching In') waarmee de eerste set besloot, was een feestje op zich. 
 

Na een half uurtje pauze trokken ze het tempo zo mogelijk nog wat op, en kwam er ook een duidelijk groovy element in de set, zoals in de oude gospelklassieker 'Down In The Hole' en het funny en funky 'Don't Turn Your Heater Down'. Ook rockabilly kwam weer aan de beurt in 'Tonight We're Gonna Really Rock-'n-roll', met een flashy gitaarsolo die verwees naar Scotty Moore en Albert Lee, en Mark Wenner die staande bas stond te spelen op z'n microfoonstandaard. Na nog wat boogie, rock-'n-roll, een CCR-achtige roadrocker en het funky maar stevige 'Where Do You Go (When You Go Without Me)' weerklonk ter afwisseling een heerlijk jazzy shuffle met perfecte samenzang, 'A Pretty Girl, A Caddilac And Some Money'. De set sloot af met een tweede streep Dylan, en na twee bisnummers, een trage blues van Muddy Waters ('The Same Thing') en een snelle rocker, leek het jammer genoeg afgelopen. Maar het enthousiaste publiek kreeg de heren voor een tweede bisronde op het podium. Ze sloten af met een helemáál als Jimmy Reed klinkend 'Hush Hush' en het van de J. Geils Band geleende 'Whammer Jammer'. Na twee uur en een kwartier effectieve speeltijd was het feestje over. We waren écht eventjes in 'd'n hiemel' geweest.
 

Leo Jacobs
 

reageer op dit artikel
 

 


        foto's:
© Peter Jacobs

      __________________


      koppelingen:
      
 - site d'n Hiemel
      - MySpace Sir Wallace
      - site The Nighthawks 

 

 

 


This site tracked by OneStat.com. Get your own free site counter.