John Primer & The Real Deal Band

Café Crossroad, Olen - 28 maart 2010


Chicagoblues, we houden er wel van. Het doet ons wat mijmeren naar de jaren zeventig, tachtig waar destijds de Turnhoutse Warande dé bluestempel was en heel wat grootmeesters de revue passeerden tijdens het jaarlijkse Chicago Blues Festival. We keken dan ook uit naar de komst van John Primer en zijn Amerikaanse band in de Antwerpse Kempen. De Crossroads in Olen was 'the place to be' voor de komst van deze originele Chicagobluesadept. Het was zijn laatste stop in Belgenland nadat hij eerst nog te gast was in de Banana Peel en tussendoor nog een aantal gigs in Nederland afwerkte.

 

Wij dus naar de Olense Crossroad die zondag in de vooravond, waar Blue Cover, een Belgisch-Nederlands viertal, de weg mocht effenen voor hoofdact Primer. We kennen de man en zagen hem al een aantal malen aan het werk en we moeten toegeven: de 65-jarige gitaarvirtuoos (tevens vader van een dochter van 3)  is nog steeds alive and kicking! Primer, die op zijn achttiende vanuit Mississippi naar Chicago trok en er de stiel leerde, maakte indruk. Ook bij het jongere volkje.

De drie muzikanten van The Real Deal Band zagen er ontspannen uit, evenals frontman Primer, die een beetje schuchter begon, maar gaandeweg de toeschouwers uit zijn hand liet eten.  De eerste set kwam een beetje rustig op gang, maar de lichte schuchterheid van de gewezen sideman van Willy Dixon (zes maanden) , Muddy Waters (4 jaar) en Magic Slim & The Teardrops (14 jaar) verdween na het derde nummer als sneeuw voor de zon.  Hij speelde flarden van zijn recente  cd 'All Original' (verschenen op zijn eigen label Blues House Productions) met – jawel – allemaal eigen nummers. Hij speelde in die eerste (schitterende) set vooral eigen werk, maar voegde ook af en toe een cover aan zijn setlist toe. Vooral het prachtige 'Black Night' (origineel van Charles Brown) - bij de bluesliefhebbers bekend van ondermeer Buddy Guy en Rod Piazza - maakte indruk.  Verder onthouden we nog  'Keep On Loving The Blues' en het pakkende 'Add A  Little Touch' van de nieuwe cd.

 

Dat Primer en zijn prima ingespeelde band de slide hanteert als geen ander, was vrij vlug duidelijk in deze vrij afwisselende set waarin het ene hoogtepunt het andere opvolgde. De groep pakte ook uit met een aantal funky nummers zoals 'You Love Me How I Love You' en 'The Woman That I'm Loving', dat overigens bijzonder gesmaakt werd door het publiek, dat nog even had willen doorgaan, maar de groep moest even naar adem snakken na een uur durende eerste set, die veel energie eiste. Maar de niet meer zo jonge begeleidingsband (The Real Deal Band) liet het niet aan hun hart komen met de olijk aan zijn pijp zuigende drummer Vernon Rodgers, de statische, maar prima bassist Michael Morrison en de nog minder bewegende, maar erg degelijke harmonicaspeler Mervyn Hinds.

Set twee bracht veel sfeer en ook heel wat interactie met het publiek en dat had te maken met het feit dat de slidegrootmeester de ene bekende cover na de andere uit de mouw schudde. Uiteraard mocht 'I'm Your Hoochy Coochy Man' niet ontbreken en ook 'Mannish Boy' van grootmeester Muddy Waters passeerde de revue. Het zorgde voor een leuke ambiance in de goed volgelopen Crossroad.  'Stand By Me', bekend van ondermeer Wille Deville, was een beetje de vreemde eend in de bijt, maar het nummer werd enthousiast meegekeeld.  'Sweet Home Chicago' kon er ook nog wel bij. Het publiek kreeg er niet genoeg van en wilde meer dan één toegift. Ze kregen het ook. Afgesloten werd er met 'Got My Mojo Working', ook al een nummer van zijn gewezen meester Muddy Waters.

Na nog een portie Jack Daniels verlieten de vier heren iets voor halftien het bluescafé richting Amsterdam, om daags nadien te vertrekken richting Polen voor een volgende gig. Dit was nog eens een gezellig avondje uit de oude bluesdoos van een man die niet alleen een prima 'storyteller' is, maar ook een begenadigd gitarist.  Reacties na afloop leerden mij dat ook  een deel van het jongere grut toch wel kon genieten van deze traditionele muziekstijl. Met een goed gevoel trok deze jongen dan ook huiswaarts.

 

Sis Van Hoof
                                                                                   
 

reageer op dit artikel

 

 

    

        foto's: © Sis Van Hoof   

      __________________


      koppelingen:
      
 - site Café Crossroad
      - site John Primer

  

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 


This site tracked by OneStat.com. Get your own free site counter.