An Evening With The Blues

Theater Agnietenhof, Tiel (NL) - 20 maart 2010

De 20ste editie van An Evening With The Blues was op papier al een topper. De bezoekers van eerdere festivals konden via de website stemmen op hun favoriete artiesten en de programmeurs van het festival deden hun uiterste best om de gevraagde artiesten te contracteren. Dat leverde een mooie affiche op. Op ieder van de drie podia was wel een act te vinden die eerder dit bekende festival had aangedaan.  

Gospel met een lach en een traan was te beluisteren en te genieten in de Rabot, een prettige zaal met zit- en staanplaatsen en vooral een uitstekend geluid. Ik heb het over de fameuze Holmes Brothers. Krakend en kreunend kwamen deze oude heren het podium op, maar vanaf het moment dat ze hun instrumenten om hingen vaarde de geest in the brothers en werd er een soul- en gospeldienst gehouden. Een prachtige opener. In de Batauwe (bovenzaal) kon men van het gitaargeweld van Bugs Henderson en the Shuffle Kings genieten. Onder veel bijval kon deze Texas- oudgediende zijn stevige rock-'n-roll, bluesrock, en flitsend gitaarwerk makkelijk kwijt. Hij riep de sfeer van een roadhouse ergens op de Texasplains op. Na het optreden was de band zeer lovend over publiek, geluid en organisatie.

Jo' Buddy & Down Home King III trapten in het café af. Met hun boogies, r&b, texmex en weet ik wat er nog meer aan invloeden aanwezig was, pakten ze het bomvolle café in. Zij deden hun werk meer dan goed. Want als de bands speelden, had het gezellige marktje het rustig, maar in de pauzes deed men er goede zaken. Waar zijn  de tijden gebleven  dat de oudere jongeren verlangend uitkeken naar het nieuwe album van Ry Cooder en kompanen.  Deze tijden zijn voorbij, maar de Canadees Jim Byrnes met zijn 'partners in crime' The Sojourners hebben de fakkel overgenomen. Dit is geen coverband, maar een groep getalenteerde muzikanten en zangers die de blues- en rootstoorts met enthousiasme verder dragen. Met name de gitarist Paul Pigat op een dikbuik Gretsch gitaar stal de show met zijn combinatie van slide en single string gitaarwerk. Deze aardige, professionele jongens zetten een goede en degelijke show neer.

In de Batauwe vierden John Primer & The Real Deal Bluesband de Chicagoblues. Degelijk werk van een strak spelende band. De organisatie was bang dat John Primer het niet zou houden tegen de hoofdact Sharrie Williams. Maar niets was minder waar. The John Primer band trok een volle bak en wist het publiek te plezieren met veel standaards en meezingers. Geweldig, hoe goed Primer werd ontvangen. Blijft over: Little Willie Littlefield . Hij was voor de derde keer op het festival en ook hij was teruggevraagd. Willie treedt niet zoveel meer op en daarom was het zo fijn om hem nog een keer aan het werk te zien. Deze oude boogie-woogiepianist en zanger wist eenvoudig het café op zijn kop te zetten. Onderhoudend en nog steeds vakkundig kon hij makkelijk een paar uur doorgaan. Maar ook Little Willie moest zijn plaats afstaan aan de ZydeGoNuts. De naam van de band zegt alles. Zydeco van de bovenste plank. Leuk, gezellig en voor de kleine uurtjes erg onderhoudend. Het Rabot (grote zaal) kreeg als laatste af te rekenen met Sharrie Williams & The Wiseguys. Met een bijna blanke, funkende band, gaf ze de Chicagoblues een nieuwe impuls.

Maar eerst werd Bert Lek, de grote roerganger van het festival, in het zonnetje gezet. Hij deelde mee dat An Evening With The Blues volgend jaar volwassen gaat worden. Er is toestemmening om een 21ste editie op touw te zetten . Ik kan kort zijn: Sharrie Williams brak na zes jaar weer de hut af. Professioneel en solide wist zij met haar band  het laatste stof uit de naden te spelen.  Dit festival mag van mij nog wel een poosje doorgaan. De oudere jongeren, die dit organiseren, moeten maar even flink zijn. Tot volgend jaar!

Dik Zorgman

reageer op dit artikel

 

 

 

    

        foto's: © Bobtje Blues
     
      van boven naar beneden:
      - The Holmes Brothers
      - Jim Byrnes
      - John Primer
      - Bert Lek

      __________________


      koppelingen:
      
 - site An Evening With...
      - site Jim Byrnes
      - site The Holmes Brothers
      - si
te Bugs Henderson
      - MySpace Jo' Buddy
      - site John Primer
      - site Sharrie Williams
      - site Little Willie Littlefield
      - site ZydeGoNuts

 

 


      


 

 


  

 

  

 


 


This site tracked by OneStat.com. Get your own free site counter.