Rockin' Around Turnhout

De Kuub en diverse horecazaken, Turnhout - 2 tot 5 april 2010

'The blues had a baby and they called it rock & roll!' Hoe vaak hebben wij deze stelling - al dan niet gezongen - reeds aanhoord? Gedurende het paasweekend werd het ons tijdens Rockin' Around Turnhout duidelijk dat de baby volwassen is geworden, maar dat hij net als zijn ouders, de blues, nog niet op pensioengerechtigde leeftijd is gekomen. Rock-'n- roll en rockabilly zijn nog steeds springlevend! Gedurende een gans weekend werd Turnhout terug gekatapulteerd naar de tijd toen 'guys' nog 'cats' waren en 'girls' als 'chicks' door het leven gingen.

Op zaterdagavond bij aankomst in de Kuub, een concertzaal in het cultureel centrum de Warande, bleek al spoedig dat de bezoekers van een dergelijk festival zich moeten schikken naar de 'dresscode'. De 'chicks' dragen bij voorkeur retrojurken of rokken met een vintage bloesje al dan niet met luipaardprint en pumps. Zich opdirken doen ze met poeder en mascara en vooral de lippen dienen overvloedig gevoed met 'cherryred lipstick'. De 'cats' daarentegen houden het liever stoer. Een ruimzittende jeans met omgeslagen pijpen, een t-shirt met één of ander naar de USA refererend logo erop, of beter nog een 'bowling shirt', maar vooral die onafscheidelijke vetkuif.  Dit alles aangevuld met stevige bottines of de inmiddels weer in het modebeeld verschenen 'All Stars'. De geldbeugel in de achterzak dient bevestigd aan een 'wallet chain' die niet al te eerlijke handen een halt moet toeroepen. En ook het podium had de uitstraling van de jaren '50. Het baadde in een rode gloed en de rookmachine draaide op volle toeren. Dit even om de sfeer te scheppen, maar laten we overstappen naar het muzikale gebeuren…

Dat rock-'n-roll en rockabilly niet enkel in de US gedijen, bevestigde de Italiaanse Rockin' Bonnie. Bonnie heeft niet alleen de juiste look, maar bezit tevens een stem die als het ware geboren is voor het genre dat zij brengt. Geen pure rock-'n-roll of rockabilly, maar wel een mix van deze beiden met country. Haar bij momenten ijl klinkende stem doet de songs alle eer aan. Wij noteerden dan ook diverse nummers uit haar onlangs verschenen 'Cocktail Jubilee', waarvan vooral 'Bell Bottom Boogie' en 'Pap Boogie' hoge ogen gooiden.

Rockabillylegende Johnny Burnette mocht niet lang van zijn succes genieten. In zijn veel te korte leven (°1934, +1964) drukte hij echter een onuitwisbare stempel op het rockabillygebeuren. Samen met zijn broer Dorsey op bass en gitarist Paul Burlison vormde hij het 'Rock 'n' Roll Trio'. Hun grootste successen boekten het trio in de late jaren 50. Johnny's energieke stem was zeker één van de pijlers waar het succes van de band op steunde. In de vroege jaren '60 scoorde Johnny solo, als tieneridool, nog menige hits. Het was dan ook een godsgeschenk dat de organisatoren Johnny's zoon, Rocky Burnette, hadden weten te strikken voor deze 15- jarige jubileumeditie van 'Rockin' Around Turnhout'. Rocky is een beer van een vent met een stem als een orkaan. Op een respectvolle manier eerde hij zowel de rockabilly als papa Johnny, met diens nummers. Kippenvel bezorgende versies van 'You're Sixteen', 'Drinkin' Wine Spoo-Dee-O-Dee' en 'Rock Billy Boogie' waren dan ook ons deel.

De zaterdagse afsluiters, de Britten van Jack Rabbit Slim, zorgden voor nog meer vuurwerk. De band beschikt over een dynamische zanger die bruist van energie, en een gitarist die messcherpe gitaarsolo's neerzet alsof het niks is. Jack Rabbit Slim vertrekt weliswaar van de muziek uit de jaren '50, maar breit daar toch een meer hedendaags jasje aan, waar zelfs hier en daar bluesinvloeden opvielen, getuige daarvan was een knap 'Queen Bee'. Ook zij eerden helden als Sam Cooke en hoe kan het anders Johnny Burnette.

Zondag startte het feest omstreeks 20 u. in de verschillende horecazaken. Het publiek was zo massaal aanwezig dat het in sommige etablissementen praktisch onmogelijk was om binnen te geraken. En als je dan al binnen was, raakte je met heel veel moeite terug buiten om je zoektocht naar meer fraais verder te zetten. Toch ontdekten wij enkele knappe prestaties van o.a. de Franse Easy Lazy 'C' & His Silver Slippers, de unieke Cattle Call (Hillbilly en old American songs) en de Nederlandse CC Jerome's Jet Setters.

Na het versterken van de inwendige mens, was het hoogtijd om naar de Kuub af te zakken waar omstreeks 00.00 u de Amerikaanse The Del Moroccos concerteerden. Afgeladen vol was de Kuub voor het optreden van Jimmy Sutton en zijn band. Het was drummen om van de zaal naar de toog te geraken en omgekeerd.  En de Moroccos bewezen dat ze die enorme belangstelling verdienden. Voor de tour had de band beroep gedaan op de bassist en drummer van de Zweedse The Domestic Bumblebees, die zodanig ingespeeld waren dat het leek alsof ze vaste bandleden waren. Ook gitarist en leider Jimmy Sutton liet een verpletterende indruk na. Alhoewel de man van origine eigenlijk een bassist is, wist hij ook uit de zes snaren mooie solo's te persen. En dan was er nog Jimmy's echtgenote en tevens leadvocaliste Gabriella. Je kan niet om haar heen kijken en nog minder omheen haar luisteren. Gabriella heeft een stem uit de duizenden. Volumineus, toonvast en energiek. Het repertoire bestond hoofdzakelijk uit songs uit hun cd 'Blue Black Hair'. Eventjes dachten wij na het laatste nummer van de set het mooiste gehoord te hebben, maar niets was minder waar. Tijdens de bisnummers gaf de band een fantastische interpretatie van Dean Martins croonersong 'Sway'!

Een eervolle vermelding gaat tevens naar de dj's van dienst, Jungle Jim uit Zweden en de Duitser Lucky Shooter, die zowel zaterdag als zondag met vakkennis gekozen bekende en minder bekende rocksongs de pauzes opvulden.

'Rockin' Around Turnhout' is een fantastisch evenement. Een dikke proficiat aan het adres van de initiatiefnemers voor de knappe affiche en vooral voor de uitermate goed geoliede organisatie!

Lambert Smits

reageer op dit artikel

 

 

    

        foto's: © Marleen Pulinckx
     
      van boven naar beneden:
      - de dresscode...
      - Rockin' Bonnie
      - Jack Rabbit Slim
      - The Del Moroccos

      __________________


      koppelingen:
      
 - site Grasshopper Turnhout
      - MySpace Rockin' Bonnie
      - MySpace Rocky Burnette
      - MySpace Jack Rabbit Slim
      - My Space The Del Moroccos

 


      


 

  

 

  

 

 


This site tracked by OneStat.com. Get your own free site counter.