Dave Riley, Bob Corritore & The Juke Joint Blues Band
Muziekodroom, Hasselt - 12 mei 2011

Ere wie ere toekomt. Er is geen enkele provincie die zoveel doet voor het hoger onderwijs, het toerisme en de muziek als Limburg. De hogescholen in en rond Hasselt-Diepenbeek, de fietsroutes en de Muziekodroom zijn stuk voor stuk initiatieven waar anderen enkel jaloers op kunnen zijn.

Muziekliefhebbers kennen de Muziekodroom ondertussen al jaren. Het mag dan niet echt een architecturaal pareltje zijn, je vindt er wel diverse concertzalen, tentoonstellingsruimten, repetitielokalen en de nodige tapinstallaties. Gezien de ligging temidden een industrieterrein vlak aan de buitenring van Hasselt, zijn parkeerproblemen en burenlawaai onbestaande. Het is hier dat de ploeg van Move2blues een vaste stek heeft. Op 12 mei nodigden ze de Amerikaanse mondharmonicaspeler Bob Corritore uit, samen met zanger-gitarist Dave Riley en hun ritmesectie, Dave Riley Jr. en Brian Fahey (The Paladins). Het bewijst hun kennis van zaken om Corritore op de affiche te zetten. De man heeft niet alleen schitterende eigen cd’s uitgebracht maar stond ook in voor een aantal spraakmakende compilaties. De meest recente hiervan is 'Harmonica Blues' (zie BTTR 76) waarvoor Corritore op 5 mei de prijs kreeg voor 'Historical Blues Album Of The Year' tijdens de Blues Music Awards 2011. Het verhaal van Bob Corritore en Dave Riley kon je lezen in BTTR 67. Dat de twee in 2007 een schijfje uitbrachten onder de titel 'Travelin' The Dirt Road' is geen toeval. Hun muziek is de perfecte soundtrack om van Chicago naar het zuiden van de Mississippidelta te trekken. Niet langs Highway 61 maar eerder via de fameuze Blue Highways en de kleine binnenwegen. Ze laten de luisteraar kennis maken met de rijke traditie van de blues. Live slagen ze daar eveneens in, zo konden we vaststellen.

Aan de hand van shuffles en uptemposwing toverden ze de betonnen bunker om tot een lokale juke joint. Het geluid was niet perfect, zeker niet tijdens de eerste set. De inzet en het geloof in hun materiaal vanwege de vier muzikanten zorgden er echter voor dat het heilige vuur ook het publiek bereikte. Corritore bewees hier dat hij ontegensprekelijk de koning van de mondharmonica is. Of het een ballade is, pure rock-‘n-roll, howlin’ blues of een andere variant van de blues, de man kan het allemaal met de juiste finesse en oor voor detail. Riley wist als gitarist wanneer hij zichzelf in de kijker mocht spelen maar nog belangrijker, hij wist ook wanneer hij ruimte moest laten aan zijn kompaan. Fahey en Riley Jr. hoorde je nooit expliciet. De twee beperkten hun rol vooral tot een perfect samenwerkende ritmetandem, functioneel en zonder franjes. We kregen het hele gamma voorgeschoteld zoals het hoort, van blues to the bone tot pure partytime. Een concert van artiesten die bewijzen dat blues nog steeds de moeite waard loont. Hun oprechte toewijding heeft daar natuurlijk veel, zoniet alles mee te maken.

Georges Tonla Briquet

reageer op dit artikel

 

    
      foto's: © Franky Bruneel     

       ___________________________

      
koppelingen:
        
- website Move2Blues
       
 - website Bob Corritore
       
 - website Dave Riley
             
 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


This site tracked by OneStat.com. Get your own free site counter.