Hookrock Indoor
O.C. Lutselus, Diepenbeek - 26 februari

Vroeg je in het verleden de weg naar Ontmoetingscentrum Lutselus, dan kreeg je steevast het antwoord 'aan de kerk afdraaien, de zaal ligt schuin tegenover de kerk'. Maar... ondertussen is de kerk van de aardbol verdwenen; enkel een kruis staat overeind in de vlakte. Of men dit kruis daar gezet had als herkenningspunt voor de bezoekers van Hookrock Indoor weet ik niet. Wat ik wel weet,  is dat het ontmoetingscentrum andermaal vol liep voor de opener van het Hookrockseizoen.

Lightnin' Guy kennen we van zijn optredens met de Mighty Gators, maar solo hadden we de man nog niet aan het werk gezien. Zijn de optredens van The Mighty Gators steeds gespekt met energieke, opzwepende slidepartijen, dan bewees Guy ook dat hij in zijn eentje de luisteraars kan boeien. Al vlug ontpopte hij zich tot een waardevolle uitdrager van de Deltablues. Zich bedienend van diverse akoestische gitaren, waaronder een mooie resonator en een oude reiskoffer als basdrum, graafde hij diep in de traditionele blues. Wij noteerden o.a. werk van Fred McDowell en een uitermate knappe versie van Hendrix' 'Voodoo Chile'. Meer dan overtuigende set!

Overtuigen deden ook de Zweedse Jacob and The Jackals. Net als de meeste Zweedse bands in dit genre mixt dit trio rhythm-and-blues met rockabilly. En toch gaat deze band net iets verder. Tijdens een korte babbel met Jacob, vertelde hij ons dat hij opgroeide met de muziek van Elmore James en Hound Dog Taylor. En dat uitte zich ook. Zijn slidepartijen op de wondermooie, aftandse knalgele Harmony Stratotone sloegen ons met verbazing. Ook heeft hij een meer dan gewone belangstelling voor de muziek uit New Orleans, wat zich manifesteerde in songs als 'Iko Iko' en 'Jambalaya'. Deze sympathieke Zweden zijn zeker klaar voor de grote podia!

Wie al op menig groot podium heeft gestaan zijn de Engelse The Hexmen. Wegens hun succes op het zomerse Hookrock van enkele jaren geleden, mochten zij hier hun kunstjes nog eens overdoen. De band rond de energieke, vaak hyperkinetische, krijsende zanger en mondharmonicaspeler George Hexman, duwde de temperatuur al vlug richting kookpunt. Ontstaan in het clubcircuit in Liverpool in de jaren '80 is deze band het prototype van een geslaagde mix tussen rhythm-and-blues en punk. Zowel George als de bassist verplaatsten zich als een tsunami op het podium. Ook de songs volgden mekaar in een razendsnel tempo op. Bovendien zorgde de interactie met het publiek ervoor dat het stevig bij de les bleef. De herkenbaarheid van nummers als 'Ridin' On The L & N', 'Messin' With The Kid', 'Louie Louie', een herwerkte versie van 'Gloria' en een 'Wooly Bully' op speed, zorgden ervoor dat de massa luidkeels meebrulde. Een ambiancevolle afsluiter zonder meer! En nu op naar Hookrock op 2 juli!

Lambert Smits

reageer op dit artikel

 

    
      foto's: Lambert Smits   

       ___________________________

      
koppelingen:
         -
site Lightnin' Guy
       - site Jacob & The Jackals
       - site The Hexmen


 
 


This site tracked by OneStat.com. Get your own free site counter.