John Primer
De Blauwe Wolk, Zottegem - 10 oktober 2011

De geschiedenis van muziekcafé De Blauwe Wolk is alom bekend. Maar toen Billy de zaak twee jaar geleden overnam van Filip Morre, vreesden wij even onze geliefde bluesclub te verliezen. Maar niets is minder waar. Billy neemt gezwind de bluesfakkel over en programmeert op geregelde tijdstippen onze favoriete muziek. Na Neal Black en Tom Principato was het nu de beurt aan Chicagoblueslegende John Primer, die zoals gebruikelijk voor zijn Europese tournee backing kreeg van de Nederlandse Little Boogie Boy Bluesband.

Slecht 34 reservatie waren vooraf ingetekend, zodat Billy het concert in het café liet doorgaan. Uiteindelijk daagden heel wat meer enthousiaste bewonderaars op, zodat de keet afgeladen vol zat en wij ons in Rosa's Lounge of Blue Chicago waanden. De Little Boogie Boy Bluesband verblijdde de aanwezigen met een warming-up en bracht genadeloos 'Loving You Is The Best Thing That Happened To Me', dat moeiteloos overging in Willie Dixons 'My Babe', dat op zijn beurt uitmondde in een gitaarsolo met een 'When The Saints-thema.

Primer zelf opende zijn eerste set met 'You Don't Have To Go', dat naadloos overging in 'You Left Me With A Broken Heart'. Het laconieke haalde bijwijlen de bovenhand op de diversiteit van de setlist, die obscuur origineel materiaal met verassende covers afwisselde. Primer was ooit de laatste gitarist bij Muddy Water en katapulteerde ons terug naar die tijd met 'Mannish Boy' en het zeer funky 'Since I Met You Baby', origineel van Ivory Joe Hunter. Met de snelheid van een op hol geslagen paard raasde John Primer door een wel heel korte set.

Met een volledig Chicagogetinte bluessound, bleek de tweede set van meet af aan heel wat krachtiger. The real deal, als het ware. Primer bewees hier nog steeds een uitstekende gitarist te zijn en liet zich zowaar verleiden tot doorspekte slidegitaar op trage bluesnummers als 'Call Me John Primer' en 'I Called My Baby On The Telephone'. Perfect wisselde de band deze songs met 'Last Night' van Little Walter, 'I Called Baby' en nog een paar classics uit zijn Muddyperiode zoals 'I'm Ready' en het onvermijdelijke meegekeilde 'I Got My Mojo Working', dat volgens de regels van de kunst werd gespeeld. En met dit laatste nummer sloot John Primer het eigenlijke optreden af.

Zijn fans schreeuwden om meer en kregen overduidelijk meer. John Primer amuseerde zich in de encores en de leuke wisselwerking met het publiek zoals in  'Hey! Hey! The Blues Is All Right'. John was al een tijdje in de kleedkamer toen uitzinnig geworden dronken bluesfans hem nog een laatste keer op het podium kregen. Hij rondde de avond ruim na middernacht af met een onverbloemde en uitermate schitterende versie van Albert Kings 'The Time Will Come'. See you in Chicago, John !

Philip Verhaege

reageer op dit artikel

terug naar de index van de concert- en festivalrecensies

 

    
      foto's: © Philip Verhaege

       ___________________________

      
koppelingen:

       - website De Blauwe Wolk
       - website John Primer

  


This site tracked by OneStat.com. Get your own free site counter.