Riethoven Rocks
zaal De Sleutel, Riethoven (NL) - 24 september 2011

Het grote succes van Westerhoven Rocks en het daarmee gepaard gaande aanzwellende aantal bezoekers noodzaakte organisator Johan Van Meurs om op zoek te gaan naar een nieuwe locatie voor zijn rockabilly-gebeuren. In het nabij gelegen Riethoven vond hij deze, zodat hij het festivalletje omdoopte tot Riethoven Rocks. Niet alleen is de grotere capaciteit van De Sleutel een pluspunt, maar bovendien ademt deze zaal de perfectie fiftiessfeer uit. Naast diverse kroonluchters, hingen er meerdere propellers aan het plafond, die al spoedig op volle toeren draaiden om voor een beetje afkoeling te zorgen. Kortom de ideale sfeer om een avondje 'back in time' te gaan…

Cats met vetkuiven, getooid in jeans, workshirts en all stars, teddy boys in jasjes met kraag in luipaardmotief, chicks met retrojurkjes met kersenmotiefjes, allen waren ze op post. Vaak waren zowel de heren als de dames dragers van meerdere tattoos, zodat een avondje rockabilly ook visueel het één en ander te bieden heeft. Wanneer de concerterende bands dan nog voor de nodige ambiance kunnen zorgen, is dat natuurlijk de kers op de taart. En dat gebeurde!

De Nederlandse band Ignition mocht het startschot geven. Ignition beschikt over twee frontzangeressen en over een bassist die naast zijn puike werk op staande bas ook over een volumineuze stem beschikt. Hun vertolking van de meer authentieke, zeg maar SUN-rockabilly, gekruid met een snuifje country, zorgde meteen voor een hoogtepunt, dat spoedig vervolg zou kennen. Want ook het Belgische trio Rhumba Kings dreven met hun hedendaagse invulling van het genre, waarin wij zelfs wat punk ontdekten, de massa naar de top.

Wie meer van de Brian Setzerstijl hield, kwam dan weer aan zijn trekken bij de Eindhovense Bang Bang Bazooka, met een leadgitarist die tekeer ging alsof hij luchtgitaar speelde, maar gelukkig kwamen er ook nog knappe licks uit zijn zes snaren.

De Engelse Crazy Cavan and The Rhythm Rockers waren enkele decennia geleden het onbetwistbare uithangbord van de toenmalige teddy boys. En ook al heeft Cavans vetkuif plaats moeten ruimen voor de aankomende kale schedel, toch bewezen deze heren van middelbare leeftijd dat zij nog steeds paraat staan als ze vuurwerk moeten serveren.

Het uitwijken naar Riethoven heeft de organisatie geen windeieren gelegd, zoveel is zeker. Wij zijn dan ook benieuwd welke klinkende namen op het podium zullen staan in 2012.

Lambert Smits

reageer op dit artikel

terug naar de index van de concert- en festivalrecensies

 

    
      foto's: © Lambert Smits

       ___________________________

      


  


This site tracked by OneStat.com. Get your own free site counter.