Rootsnight
De Warande, Turnhout - 20 november 2011

Dankzij de vzw Grasshopper profileert Turnhout zich als dť stad die rock-'n-roll en rockabilly een warm hart toedraagt. Traditiegetrouw reserveren Peter Van der Flaes en zijn medestanders het paasweekend voor Rockin' Around Turnhout. Gelukkig moesten wij niet wachten tot het paasweekend van 2012 om onze lederen jack uit de kast te halen en te genieten van een heerlijke avond 'back to the 50's', want deze derde Rootsnight werd weer een feest voor de ware rock-'n-rollliefhebber en -liefhebster. En dat zij met velen waren, was andermaal te merken aan een nokvolle Kuub in de Warande.

Zoals de aankondiger van dienst aangaf werd deze Rootsnight geopend door een band die nog geen cd op zijn palmares heeft staan en dat waren Lawen Stark & The Slide Boppers. Alhoewel lang zal het niet meer duren of deze pure rocker heeft ook een blinkend schijfje op het Drunkabilly-label. Lawen en zijn kompanen zagen wij reeds eerder dit jaar aan het werk op de pre-party van Rockin' Around Turnhout. Toen gaven zij in een bloedheet, overbevolkt Keizershof en op een klein podium reeds te kennen dat zij een vaste waarde zijn binnen het rockabillycircuit. Nu op het grote podium bleek pas echt wat een performer die Stark eigenlijk is. Heupwiegend als de jonge Elvis, stampvoetend en op de knieŽn vallend, raasde hij door een repertoire dat ons katapulteerde naar de hoogdagen van de Sunstudio. Lawen, man, wij zijn razend nieuwsgierig naar je op stapel staande cd!

Nog van eigen bodem is Moonshine Reunion. De band rond zanger-bassist Clark Kenis is al jarenlang samen met o.a. The Seatsniffers het beste wat Vlaanderen binnen dit genre te bieden heeft. Ook hier bewees Moonshine Reunion weer dat ze hun plaats aan de top meer dan waard zijn. Extra pluim ging in Turnhout naar Jorge Fortunato die op zijn steel gitaar en mandoline voor heel wat aanstekelijke riedeltjes zorgde.

Top of the bill was niemand minder dan JD McPherson. Wij zagen JD onlangs op Blues Peer, waar hij een schitterende set speelde. Wat hier opviel, is het feit dat hij op een toch vrij korte tijd een niet te onderschatten aantal fans aan zich heeft weten te binden. Turnhout was de laatste stop op een tournee die hem o.a. in Spanje en Engeland bracht. Echter van tourmoeheid kon je JD niet verdenken. Met Jimmy Sutton op staande bas en Alex Hall op drums beschikte hij andermaal over een ritmesectie die concurreerde met de nauwkeu-
righeid van het raderwerk van een Zwitsers uurwerk. Met een ton energie mixte hij nummers uit zijn onlangs op het Histyle-label verschenen 'Signs and Signifiers' met nieuw werk. Dat de man gretig diverse muziek-genres heeft opgesnoven, was te merken aan zijn soms aan John Lee Hooker en Howlin' Wolf refererende songs. Op verzoek trakteerde hij de menigte als bisnummer op Chuck Berry's ' Carol', waarna DJ Dax in de foyer na deze schitterende sets, het rock-'n-rollvuur nog enkele uurtjes brandend mocht houden.

In 2012 is Turnhout de culturele hoofdstad van Vlaanderen, zodat Rockin' Around Turnhout alvast een feestelijk tintje krijgt. Wij kijken er reeds naar uit.

Lambert Smits

reageer op dit artikel

terug naar de index van de concert- en festivalrecensies

 

    
      foto's: © Marleen Pullinckx

       ___________________________

      
koppeling:

       - vzw Grashopper
       - MySpace Lawen Stark
       - site Moonshine Reunion
       - site JD McPherson
 
 


This site tracked by OneStat.com. Get your own free site counter.