Blues In Bloom
Zaal Broederkring, Houthalen - 24 maart 2012
 

Reeds voor de zestiende keer vond Blues In Bloom plaats. Hoewel kleinere festivals tegenwoordig grote inspanningen moeten leveren om tegen hun grotere broers op te boksen, was het verheugend om vast te stellen dat de organisatoren ook dit jaar weer een affiche met ronkende namen hadden samengesteld. En dat was ook te merken aan de opkomst. Vanaf de tweede band werd het gezellig druk en dit zowel bij het hoofdpodium als bij het buitengebeuren.

En laten we maar meteen met de kleppers van start gaan. Dat Tollos heel wat muzikale ervaring herbergt, is duidelijk. Het muzikale verleden van deze heren strekt zich uit van The Slime Hunters, The Healers en The Blackbirds tot Are & Bee en PJ's Funky Soul Crunch. Muzikale diversiteit is voor deze heren dan ook geen probleem. Hun repertoire was een mooie mix van oud Slime Hunters-werk, covers van o.a. Fleetwood Mac, The Allman Brothers, Dr. John en natuurlijk de broodnodige portie Memphis Soul. Zanger Peter Jacobs heeft een enorm krachtige stem, waardoor hij niet alleen schittert in de soulnummers, maar ook het stevige rockwerk tot een goed einde brengt. Knappe prestatie!

Tweede hoogtepunt waren de jongens van King King. Deze Schotten hebben zich onder leiding van Alan Nimmo in een mum van tijd bij de grootste bands gepositioneerd. Waren zij afgelopen jaar nog de revelatie tijdens Blues Peer, dan behoren zij nu tot de top binnen hun genre. Ook nu weer bouwde King King zijn songs op met krachtige blues-, funk-, soul- en rockingrediŽnten. Bovendien mixte Nimmo songs uit zijn cd 'Take My Hand', inclusief de titeltrack met enkele nieuwe songs. En vanzelfsprekend mocht hun schitterende slowblues 'All My Love' niet op de setlist ontbreken. Stevige Scottish Blues!

De 81-jarige zwarte pianist Leon Blue is bij het grote publiek niet erg gekend. Niettemin draait deze senior reeds enkele decennia mee in het blueswereldje. Zo was hij sideman bij meerdere bluesgrootheden en stond hij in de studio naast o.a. B.B King, Albert King en Roy Milton. Ook verving hij meermaals Pinetop Perkins in de band van Muddy Waters. Leon Blue speelde op zijn eentje zijn set vol. Die set stond bol van klassiekers als 'Kansas City', 'Georgia On My Mind', 'I Can't Stop Loving You', 'Blueberry Hill', 'The Fat Man' en 'What'd I Say'. Geen slechte set, al hadden wij toch het gevoel dat Blue met deze klassiekers gewoon op veilig speelde...

Het J.J. Louis Quartet kon op het buitenpodium op heel wat belangstelling rekenen. In het verleden zagen wij J.J. Louis al in diverse bands en jammer genoeg kon hij ons niet steeds bekoren. Maar ere wie ere toekomt, in deze band komt hij enorm tot zijn recht. Het repertoire dat wat in het verlengde ligt van het oeuvre van o.a. Jimmy Smith is J.J. op het lijf geschreven. En ook saxofonist Seatsniffer Roel Jacobs verdient in deze band een stevige schouderklop.

Het was weer enkele jaartjes geleden dat wij de sympathieke Fransman Nico Wayne Tousssaint aan het werk zagen. En ook al hebben wij hem al vaak gezien, toch kijken we er steeds weer naar uit. Ook nu loste Nico de verwachtingen moeiteloos in met knap mondharmonicawerk en een meer dan overtuigende bloemlezing uit zijn rijke repertoire. Een gedeelte van het publiek trok echter voortijdig naar huis, wellicht wegens de omschakeling naar het zomeruur en het daarmee gepaard gaande verlies van een uur nachtrust.

O ja, dan waren er ook nog The DeVilles, een jeugdig trio dat duidelijk zweert bij het hardere gitaarwerk. Eigenlijk had hun set meer met rock, en vaak met hardrock dan met blues te maken. Ook vocaal komt de band niet echt overtuigend uit de hoek, al hadden zij met hun stevige gitaarsound wel iets meer kunnen doen met de Blue Cheer-versie van Summertime Blues. Niettemin was deze editie van Blues In Bloom een editie die nog lang zal nazinderen!

Lambert Smits

reageer op dit artikel

terug naar de index van de concert- en festivalrecensies

 

    
      foto's: © Lambert Smits
     
      van boven naar onder:
      - Peter Jacobs (Tollos)
      - Alan Nimmo
      - Leon Blue
      - Nico Wayne Toussaint

       ___________________________

      
koppelingen:

       - site Blues In Bloom
       - MySpace King King
       - MySpace Leon Blue
       - MySpace Nico Wayne
         Toussaint 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


This site tracked by OneStat.com. Get your own free site counter.