Smokin' Joe Kubek & Bnois King
Zaal De Korenbloem, Zingem - 18 maart 2012
 


In Zaal De Korenbloem, onder de pittoreske kerktoren van het landelijke Zingem, heeft vzw Bluesnight reeds enkele jaren zijn vaste stek. De organisatie stond alweer garant voor een kwaliteitsvolle affiche. Het zag er prachtig uit en zo klonk het ook. Het ongewone aanvangsuur (18 u.) belette niet dat de zaal bijna afgeladen vol zat. Of had koning voetbal zijn wedstrijden in de 'Jupiler league' speciaal op een vroege zondagmiddag geprogrammeerd? Wie zal het zeggen

Gitaar- en slidevirtuoos Smokin' Joe Kubek ontmoette gitarist-vocalist Bnois King voor het eerst in 1989 op een jamsessie in Dallas, Texas. Samen smeedden ze een onafscheidelijke vriendschapsband en deze twee verschillende muziekstijlen lopen perfect parallel in de sound. Joe Kubek werd geboren in Grove City, Pennsylvania maar groeide hij op in Texas. Kubek is zo geassocieerd met de typerende Texas blues- en rocksound. Als tiener speelde hij zelfs slaggitaar voor Freddie King. Bnois King daarentegen is afkomstig uit Monroe, Louisiana en vormde meteen de eerste incarnatie van Kubeks band.

Is het schijn of draait ons uurwerk plots sneller tijdens een optreden met Texasgetinte bluesrock? Ik krijg ook steeds dezelfde indruk bij concerten van ondermeer JimSuhler, Pad Boyack en Mike Morgan. Feit is dat Smokin' Joe Kubek & Bnois King als een wervelwind door hun sets raasden. Het duo kreeg hier alvast stevige backing van Coco Henderson met de baslijnen en drummer Larry Nannic. Een nieuw schijfje hadden de heren dan weer niet te promoten. Het laatste wapenfeit is nog steeds 'Have Blues, Will Travel' op het label Alligator Records uit 2010. En dat is wat de heren met deze titel nog steeds doen. De blues vertolken en de wereld rondreizen. De stem van Bnois King heeft de tand des tijds meer dan doorstaan, net als de vingervlugheid van Kubek.

De openingstrack 'Out Of Body, Out Of Mind' was slechts een opwarmertje. Maar 'My Dogs Still Walking' werd meteen tot de essentie herleid. Loeiharde Texas bluesrock zou ons deel van de avond worden. De bijna stoďcijnse King converseert nauwelijks met zijn publiek en hield het voorlopig op 'Thank You' en/of 'I appreciate it'. Naadloos reeg de tandem de vele nummers aan elkaar. Een zeldzame glimlach dwarrelde net als de vele zweetdruppels over Kubek's aangezicht. Met 'Saw It Comin' werden uiteindelijk de begeleiders voorgesteld. Na 'Little Girl Don't Ya Know' en iets minder dan een uur en - jawel dertien songs - sloten ze een eerste traktatie af. Al was het nu echt ook niet allemaal zo hypnotiserend.

Na wat wit gerstenat was 'Out On A Limb' meteen een voltreffer. 'Worst Heartache' werd in een funky kleedje gehuld door Coco's beukende baslijnen en de swingende riffs die Kubek uit gitaar tovert. Van heupwiegend en hoofdschuddend gaat het plots naar de allereerste danspasjes. Plots gaat het crescendo de hoogte in, net als de sfeer in de area. Het hartverwarmende 'Must Be Karma' en de puurheid van' T.V. Light' was een oprechte apotheose. In 'RU4 Real ?' mag Bnois King de aandacht naar zich toehalen met zijn zes snaren. De interactie is navenant, maar met het instrumentale 'Kings Thang' kwam een vervroegd einde aan de show. Enkel de bisronde ontbrak en enkelingen onder ons trakteerden Smokin'Joe Kubek & Bnois King dan maar op wat boegeroep. Onverhoopt 'from heroe, to zero ?' Nee, dat zou wat cru zijn uitgedrukt. Vele songs kropen diep onder je nekvel, zodat dit toch een meer dan geslaagd concert was. Noteer nu alvast in uw agenda zaterdag 5 mei 2012. Dan is er weer blues power met 'guitar slinger' Michael 'Iron Man' Burks in Zaal De Korenbloem in Zingem!

Philip Verhaege

reageer op dit artikel

terug naar de index van de concert- en festivalrecensies

 

    
      foto's: © Philip Verhaege   

       ___________________________

      
koppelingen:

       - site vzw Bluesnight
       - site Smokin' Joe Kubek 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


This site tracked by OneStat.com. Get your own free site counter.