Jim Suhler & Monkey Beat
Café Gompelhof, Mol - 29 juni 2012


Tussen alle gitaristen die blues mixen met rock, of vaker nog rock met een snuifje blues brengen, is Jim Suhler toch een ietwat vreemde eend. Jim bezondigt zich niet aan oeverloos soleren of minutenlang doordraven op een al te doorzichtig riffje. Hij kleurt zijn Texaanse bluesrock netjes binnen de lijntjes, zodat de doorsnee bluesfan, die vaak niet gewonnen is voor bluesrock, best van zijn nummers kan genieten. Jo van Café Gompelhof programmeerde andermaal Jim Suhler & Monkey Beat, en dit daags voor Suhlers optreden op Hookrock.

Wie dacht dat Jim Suhler & Monkey Beat nog als een trio zouden aantreden, kwam bedrogen uit. De  band is immers sinds geruime tijd aangevuld met toetsenman Shawn Phares. Niet alleen geeft Shawn de band een voller geluid, hij maakt de nummers ook een pak melodieuzer. Bovendien past Shawns spel moeiteloos in het gitaarwerk van werkgever Suhler. En dat gitaarwerk is echt geen klein bier. Suhler is niet alleen een gedreven gitarist maar ook eentje die zijn spel boeiend kan houden voor het publiek.

Of het nu een scheurende solo of een ruwe rammelende slide betreft, Jim melkt ze niet eindeloos uit, maar hij keert op het juiste moment terug naar de essentie van de song. Ook zijn vroeger werk zoals 'Where Were You When The Lights Went Out' uit de cd 'Radio Mojo' ontbrak niet op de playlist. Maar toen hij het oudere 'Shake' voortreffelijk mixte met het knappe uit de sixties stammende 'Hush' van Joe South, kon je onmogelijk op je barkruk blijven plakken. Verder putte Jim uit zijn in 2009 verschenen 'Tijuana Bible'. Naast de titelsong van dit schijfje, serveerde hij met 'Drunken Hearted Boy' een slowblues van formaat, en toen hij op de rand van het podium ging zitten en het ingetogen 'Deep Water Lullaby' inzette, zorgde hij voor een collectieve aanval van kippenvel. Begrijpelijk dat het publiek Jim niet zomaar liet gaan, zodat hij genoodzaakt was om een bijkomende ronde met bisnummers te spelen, waaronder Dylans 'Everybody Must Get Stoned'...  En daar waren echt geen illegale middelen voor nodig. Jims knappe optreden en enkele frisse pintjes hadden ons moeiteloos in hogere sferen gebracht.

Lambert Smits


reageer op dit artikel

terug naar de index van de concert- en festivalrecensies

 

    
      foto's:
      © Lambert Smits

       ___________________________

      
koppelingen:

       - website Café Gompelhof

       - website Jim Suhler

 

 

 

 

 


 


This site tracked by OneStat.com. Get your own free site counter.