John Németh
Muziekodroom, Hasselt - 14 maart 2013

De Muziekodroom moet bij John Németh blijkbaar een onuitwisbare herinnering hebben nagelaten. Bij aanvang van het concert vertelde hij dat hij hier in 2006 zijn allereerste optreden in België had gedaan. Behalve op menig festival zagen wij John reeds tweemaal aan het werk in de Muziekodroom. Eenmaal met de band van Junior Watson en een andere maal met stergitarist Kid Andersen in zijn band. Omdat de warme soulvolle bluesstem van de sympathieke Németh ons nog steeds als muziek in de oren klinkt, trokken wij door de vrieskou naar Hasselt. Vrieskou die aan John de uitspraak 'Nice weather you have here in spring' ontlokte...

Het was even schrikken toen Németh op het podium klom. In het verleden zagen we de man steevast in maatpak al dan niet met bijpassende hoed, maar nu verscheen hij in een bijna rappersoutfit, met de muts strak over het hoofd getrokken. Misschien was deze kledij te verklaren door de toch wel jeugdige muzikanten waarmee John zich omringde. Muzikanten die zeker niet hoefden onder te doen voor diegenen waarmee John in het verleden musiceerde. Zo was er gitarist AC Myles, die naast de schitterende solo's die hij uit zijn instrument toverde, zich ook ontpopte als een serieuze backingvocalist. De ritmesectie bestond uit een 20-jarige knaap achter de drumkit en de funky geďnspireerde bassist Smokey Davis.

Het optreden stond helemaal in het teken van de promotie van Johns twee live albums, nl. 'Blues Live' en 'Soul Live'. Albums waarvoor hij trouwens, respectievelijk in de categorieën 'contemporary blues album' en 'soul blues album' genomineerd is voor de Blues Music Awards. Tevens wist hij zich te nomineren als 'B.B. King Entertainer' en 'Instrumentalist Harmonica'. Dat John deze nominaties ruimschoots verdient, werd tijdens het concert maar weer eens duidelijk. De man heeft niet enkel en alleen een fantastische, intrigerende bluesstem maar ook in de soulsongs weet hij vocaal een flinke dosis emotionaliteit op een meesterlijke wijze te injecteren. De set draaide dan ook hoofdzakelijk rond songs uit de eerder genoemde live cd's. Songs als o.a.'Country Boy', 'Said Too Much', 'Ain't Too Old', 'Blues In My Heart', 'Do You Really Want That Woman', 'She Did Not Show', 'Fuel For Your Fire' en 'Name The Day' maakten van dit concert een aaneenschakeling van hoogtepunten. Als bis trakteerde John nog op 'Come And Get It' en een stomende versie van de het door Wilson Pickett en Tyrone Davis bekend geraakte 'She's Looking Good'. Terwijl het publiek bij een laatste consumptie nagenoot van dit wervelend optreden, werden de instrumenten reeds ingepakt voor de trip naar Boedapest, voor het vierde concert van deze tour.

Lambert Smits

 

reageer op dit artikel

terug naar de index van de concert- en festivalrecensies

 

    
      foto's:
      ©
Lambert Smits      

       ___________________________

      
koppeling:

       - site Move2Blues
       - site John Németh

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 


 

 

 

  

 


This site tracked by OneStat.com. Get your own free site counter.