Boogieville
De Vooruit, Gent - 28 februari 2014

Zelden zag ik zo veel jong volk op een bluesavond als tijdens 'Boogieville' in de Vooruit die laatste dag van februari. En zelden zag ik de blues op zo veel verschillende manieren belicht. Daarom is het beter de vocabulaire van de affiche over te nemen en te spreken van een blues 'event', een woord dat ik anders mijd vanwege misbruik. Niet dit keer. In geen geval ging het om een gebruikelijke bluesavond en dat was precies de bedoeling van stuwende krachten Tiny Legs Tim, Lightnin’ Guy en Marie Follebout van de Hotsy Totsy.

In navolging van hun tweewekelijkse jams - afwisselend in de Hotsy Totsy en Het Damberd - werd op jong volk gemikt. De klassieke rij optredens vervingen ze derhalve vervangen door een totaalconcept: een muziekmarkt, informatie (de stand van ons eigenste blad), een aangeklede zaal met reuzenfoto’s van B.B. King bijvoorbeeld, cajun food, een bar met o.a. Amerikaanse whiskey, animatie door bluesmamzellen-met-ballon in badpak (nachtpak?), dans en jawel, zelfs een paar optredens! Als oudgediende keek ik verbaasd en toch ook weer geamuseerd naar de introductie tot bluesdansen in groep, geanimeerd van op het podium. Een inslaand succes bij al dat jong volk.

Mijn wenkbrauwen waren niet te houden toen een dj werd aangekondigd, een blues-dj! Maar: met groot genoegen zag ik een massa dansen op de muziek van alle bluesgroten, denk aan John Lee Hooker, Howln’ Wolf of John Mayall. Wel ja, tenslotte dient blues ook om op te dansen en te springen en iemand te versieren, zoals in de juke joints. En met veel genoegen sprong ik in de arena. Ook nu gaven de hip hoppers een fijne demonstratie weg. Een mens zou bijna vergeten dat er ook bluesmuzikanten aantraden op het podium: Tim & Guy & band speelden elk een set met oudgediende Marino Noppe (gitaar) en jong veulen Matis Cooreman (harmonica) als gasten.

Het was de bedoeling dat de deuren pas om zes uur ’s ochtends zouden sluiten. Dat hebben we persoonlijk niet meegemaakt, maar dat hoeft ook niet: dit was een geslaagd feest en een ferme 'boost' voor de blues bij de vijftigminners.


Eddy Bonte

 

reageer op dit artikel

terug naar de index van de concert- en festivalrecensies

  • Naast de concert- en festivalverslagen op deze website is Back To The Roots sinds 1995 het meest complete en veelzijdige tijdschrift voor blues en verwante muziekstijlen. Vijf keer per jaar brengen we u nieuws, achtergrond, interviews, reportages, cd- en dvd-recensies, boeken, de meest complete blueskalender, enz... Nog geen abonnee? Klik hier voor meer info.
     

    
      foto's:
      © Karim Hamid

       ___________________________

      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


This site tracked by OneStat.com. Get your own free site counter.