September Blues
De Witte Zaal, Bolderberg - 6 september 2014


Van deze tweede editie gaat de opbrengst, net als vorig jaar, naar de vzw Recovery, die jongeren met een hersenbeschadiging ondersteunt. Het viel op hoe September Blues, ondanks zijn nog jonge leeftijd in die toch wel korte tijd heel wat naamsbekendheid heeft gekregen. Bestond het publiek tijdens de eerste editie voornamelijk nog uit sympathisanten die de vzw een warm hart toedragen, dan zakten dit jaar meer bluesliefhebbers en pers af naar het gezellige Bolderberg. Het netwerken van organisator Marcel Schaeken heeft duidelijk vruchten afgeworpen en dat kunnen wij enkel maar toejuichen.

Klokslag 20u mocht Chilly Willy het startschot geven. Van oudsher staan Wim ‘Huibbe’ Huybrechts en zijn kompanen bekend als een band die van elk optreden een feestje maakt en het publiek steevast aan zich onderwerpt. De ambiance zat er dan ook al vroeg in en de dansvloer werd al vlug gevuld. Chilly Willy startte met ‘New Orleans’ en dan ging het in flinke vaart verder met klassiekers als o.a. ‘Who’s Been Talkin’’, ‘Spoonfull’ en ‘300 Pounds’. Niet enkel diegenen die vaste klanten zijn op bluesfestivals, maar ook - zeg maar - de ‘niet ingewijden in het genre’ riepen na ‘This Is Hip’ al vlug om een toegift. Dat werd ‘Hip Shake’, waarna de bezwete massa verkoeling zocht aan de tap.

De stemming zat erin en het werd al vlug duidelijk dat deze avond niet meer stuk kon. Ook de uit Nederland afkomstige Robert Smith Bluesband had er zin in. Dat er op blues geen leeftijd staat, bewezen deze sympathieke senioren nog
maar eens. Robert Smith herschiep de Witte Zaal met zijn hoofdzakelijk uit Chicagoblues opgebouwde set al vlug in een broeierige bluesclub. Het speelplezier dat deze bende aan de dag legt, kent geen grenzen. Hoewel de band pas om 21.45 u het podium op mocht, stond Robert als het ware reeds om 21.30 u. te popelen om zijn ding te mogen doen. Hij stak van wal met ‘Walking The Dog’, luidkeels meegezongen door het publiek. Dan volgde het met het bij de band passende ‘As The Years Go Passing By’, een slowblues van formaat. Met ‘Born In Chicago’ liet Robert het publiek zijn eigen zangkwaliteiten ontdekken en Fleetwood Macs ‘Need Your Love So Bad’ onderstreepte met verve de vocale kwaliteiten van Smith. Bovendien ontpopte Robert zich ook nog als standup comedian. Toen hij vertelde dat de band toch ook een beetje Belgisch was omdat bassist Bhe van Beurden in Weelde woont, voegde hij er onmiddellijk het volgende aan toe: ‘En in Weelde was destijds het eerste openbare zwembad, want de bijbel vermeldt dat Maria baadde in weelde’.

En nog kwam er geen einde aan de ambiance, want ook het West-Vlaams/Limburgs gezelschap Hideaway gooide nog wat olie op het reeds hoog oplaaiende vuur. Genoemd naar een song van Freddie King, draait deze band reeds meer dan 25 jaar mee. De vele optredens, zowel in binnen- als buitenland maakten dat Hideaway een geoliede machine is, die steeds op volle toeren draait. Ik weet niet hoeveel songs deze heren in hun koffer hebben zitten, maar ieder optreden is blijkbaar op maat van het publiek gesneden. En dat was hier niet anders. Ralph Bonte en zijn kompanen hadden duidelijk gekozen voor herkenbare en dansbare muziek. Het publiek leefde zich maar al te graag op de dansvloer uit op de tonen van een breed scala bluesmuziekjes. Zo was er een streepje tex-mex met Delbert McClintons ‘When Rita Leaves’, dat net als Bobby ’Blue’ Blands ‘Members Only' de danslustigen de broodnodige adempauzes gunden. Het was reeds zondag toen Hideaway tot tweemaal toe terug werd geroepen en ons met een schitterend ‘Mustang Sally’ tevreden de nacht instuurde.

September Blues is duidelijk aan het groeien en vzw Recovery mag ongetwijfeld een flinke steun verwachten. Afspraak voor de derde editie op zaterdag 5 september 2015.

Lambert Smits

reageer op dit artikel

terug naar de index van de concert- en festivalrecensies

  • Naast de concert- en festivalverslagen op deze website is Back To The Roots sinds 1995 het meest complete en veelzijdige tijdschrift voor blues en verwante muziekstijlen. Vijf keer per jaar brengen we u nieuws, achtergrond, interviews, reportages, cd- en dvd-recensies, boeken, de meest complete blueskalender, enz... Nog geen abonnee? Klik hier voor meer info.
     

    
      foto's:
      ©
Lambert Smits

      _____________________

      


 

 

 

 


This site tracked by OneStat.com. Get your own free site counter.