Bill Wyman's Rhythm Kings feat. Mary Wilson
Theater, Heerlen (NL) - 2 november 2014


De Limburgzaal van het theater in Heerlen programmeert de laatste maanden interessante bands. De atmosfeer is er aangenaam en het geluid goed tot zeer goed. Op zondag 2 november 2014 speelde Bill Wyman er met zijn Rhythm Kings. De ex-Rolling Stone had weer een heuse all star band om zich heen verzameld met als speciale gaste zangeres Mary Wilson van The Supremes. Zij was de enige zangeres die van 1959 tot 1977 lid was van de Supremes. De nu 70-jarige zangeres kon nog steeds moeiteloos overtuigen en bijwijlen zelfs imponeren.

Bill Wyman werd onlangs 78. In 1993 verliet hij The Rolling Stones en zette zijn muzikale carrière verder met diverse line-ups van The Rhythm Kings. Maar nu kondigde hij aan dat dit zijn Europese ‘farewell tour’ is. De band klonk spontaan, ze hadden spelvreugde, maakten grappen, de interactie met het publiek was warm en de songkeuze van de twee sets was verrassend en toch herkenbaar en van een hoog niveau!

Om stipt half acht wandelde Bill Wyman rustig het podium op, gevolgd door gitarist Albert Lee (ex-Clapton, Cocker, Jerry Lee Lewis), toetsenist Geraint Watkins (ex-Van Morrisson, McCartney, Nick Lowe), Willy and the Poor Boys-gitarist Terry Taylor, saxofonist-fluitist Nick Payn (ex-Lonnie Donegan, McCartney), harpist-saxofinist-fluitist-percussionist Frank Mead (ex-Procal Harum, Phil Collins, BB King), drummer Henry Spinetti (ex-McCartney, Clapton, George Harrison, Gerry Rafferty) en backingzangeres Beverley Skeete. (o.a. Jamiroquai en Chaka Kahn).

Het werd een feest met niet minder dan zeven vocalisten die allemaal hun nummertjes mochten zingen. Geraint zong met zijn doorleefde, haast dronken klinkende stem o.a. Howlin’ Wolfs ‘300 Pounds Of Joy’, een schitterende versie van Irma Thomas’ ‘It’s Raining’, ‘Chicken Shack Boogie’ en een pakkende versie van Fats Domino's ‘I’m A Fool To Care’. Terry Taylor zong en speelde Little Walters ‘Too Late’ met Frank Mead verdienstelijk op harmonica en in de tweede set een swingende versie van Elmore James’ ‘Talk To Me Baby’. Het publiek zong luidkeels mee! Het vocalistenfeest was zeker nog niet ten einde toen Frank ook nog Little Walters ‘Just Your Fool’ zong en met zijn mondharp een gooi naar het geluid van de meester deed. Maar Beverley Skeete schoot de hoofdvogel af door met Arthur Conleys ‘Sweet Soul Music’ en Etta James’ jumpshuffle ‘Good Rockin’ Daddy’ het publiek om de oren te kletsen. In de tweede set deed ze dat nog eens over met ‘I Just Wanna Make Love To You’ en Sam Cookes ‘Ain’t That Good News’.

Albert Lee, een ongelooflijk goeie countryrock-, blues- en soulgitarist, begenadigd met ook nog eens een zeer aangename stem, nam ‘That’s Rock & Roll’, ‘I’m Ready’, een sublieme versie van ‘I’ll Be Your Baby Tonight’ en ‘Rock This Joint’ voor zijn rekening. Wat een heerlijke muzikant!Maar het vocale hoogtepunt van de avond was toch zangeres Mary Wells, die enkele Supremes-songs deed, zoals ‘You Can’t Hurry Love’, ‘Back In My Arms Again’, ‘Baby Love’, ‘My World Is Empty Without You’ en ‘Stop In The Name Of Love’. Daarbovenop bracht ze  nog een mooie versie van ‘Don’t know why’ (Norah Jones). Als apotheose van de avond zong Bill Wyman zelf nog Chuck Berry's ‘You Never Can Tell’.

Lang moest het publiek niet applaudisseren en schreeuwen voor meer. Dat meer kregen ze van Terry Taylor (gt), Albert Lee (op piano!! én zang) en zangeres Beverley Skeete, in een fenomenale tweestemmig gezongen soulversie van ‘Cryin’ In The Rain’ (The Everly Brothers). Met kippenvel, brok in de keel of met ontroerde blik in de ogen genoot het publiek van deze formidabele kers op de taart. Mary Wilson liet de band nog één keer stomen met een heerlijk ‘Dancing In The Street’, een passende afsluiter van een avondje hoogstaand amusement!

Peter Jacobs

reageer op dit artikel

terug naar de index van de concert- en festivalrecensies

  • Naast de concert- en festivalverslagen op deze website is Back To The Roots sinds 1995 het meest complete en veelzijdige tijdschrift voor blues en verwante muziekstijlen. Vijf keer per jaar brengen we u nieuws, achtergrond, interviews, reportages, cd- en dvd-recensies, boeken, de meest complete blueskalender, enz... Nog geen abonnee? Klik hier voor meer info.
     

    
      foto's:
      ©
Leo en Peter Jacobs

      _____________________