Hookrock - dag 1
OC Rooierheide, Diepenbeek - 30 juni 2017


Voor de vernieuwde editie van Hookrock 2017 heeft de organisatie het ontmoetingscentrum Rooierheide in Diepenbeek als locatie gekozen. Na de overvloedige regenval van vorig jaar hebben ze voor een droger alternatief gezorgd. Vertegenwoordigers van dienst zijn vandaag Bluebird, The Liberators en Ana Popovic. Als afsluiter mag de CCR-tribute band Cosmo's Foger-T onder leiding van Frankie Saenen (The Scabs, The Kids) de overblijvers vermaken.

Na herhaaldelijk lovende verhalen te hebben gelezen rond de in 2014 opgerichte band Bluebird hebben we nu de kans om de proef op de som te nemen. Uiterst nieuwsgierig of ze deze verhalen kunnen waarmaken begeven we ons naar Rooierheide, Diepenbeek. En al snel blijkt dat deze missie geslaagd is. Deze amper twintigers brengen akoestische blues met een jeugdig enthousiasme en tegelijk charmerende eenvoud. De formatie bestaat uit twee beloftevolle gitaristen, Lajos Tauber en Kasper Van de Ponseele, stand-in drummer Bernd Coene (The Blues Vision) die zich schitterend staande houdt ondanks slechts tweemaal samen te hebben gerepeteerd, en tevens een mondharmonica spelende zanger of beter gezegd een zingende mondharmonicaspeler, want blazen kan deze Matis Cooreman wel. Beleving en liefde voor de blues straalt eruit. De band opereert veel op een kalm ritme, speelt ondanks hun talenten geen muziek voor de grote massa en dat is gezien hun jonge leeftijd bewonderenswaardig. Dit is een ideale opwarmer.
 
Ervaring hebben de mannen van The Liberators dan weer in overvloed. Na twintig jaar stilte speelt de herrezen band uit Maastricht opnieuw een mengeling van blues en rock en dat doen ze goed. Het muzikantschap van deze band is buitengewoon. Duidelijk is dat de band gewoon verder gaat waar ze vroeger zijn gestopt. Muziek om je vingers van af te likken. Ze grijpen terug naar de herkenbare sound. Ruige riffs en solo's zijn weer prominent aanwezig. Achter de microfoon staat sinds kort Maurice Peters, een gretige frontman met goede stem die publieksreacties weet los te maken, als vervanger van de onlangs overleden Wouter Post. De mannen eren hun maatje op een waardige manier. Wat me het meest bijblijft, zijn de passages van bas en gitaar, Sjang Coenen en Frans Piepenbrock.
 

Bij de groots aangekondigde entree van headliner Ana Popovic laait het enthousiasme hoog op. Wanneer ze het podium betreedt, is het gezellig druk. De sympathieke frontvrouw staat relaxt op het podium en bespeelt het publiek op een ontspannende en bescheiden manier. Van bij het begin wordt duidelijk dat ze alle bekende riffs uit het bluesleerboek uit de kast haalt. Hou je van veel soleerwerk op gitaar en netjes binnen de lijntjes gekleurde melodieuze blues, dan zit je hier goed. Het spelen gaat de sensuele gitariste af alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Ana brengt technische blues en solo's van het allerhoogste niveau en voert deze bijzonder professioneel uit. Ook haar band is in goede doen. Van de vele riffs en details in de muziek moet je houden, maar het vakmanschap van deze groep is het bekijken en beluisteren meer dan waard. Wat een wereldgitariste is die Popovic toch en bassist Ronald Jonker bewijst zijn vak ook te kennen. Een heerlijk groovende ritmesectie heeft Ana naast zich op het podium staan. Toetsenist Michele Papadia en drummer Stephane Avallenade zorgen absoluut voor de nodige ondersteuning en staan de groep bij waar moet. De focus ligt vanzelfsprekend op het laatste album 'Trilogy'. Even wordt de vaart uit het concert genomen door het ingetogen 'Johnnie Ray', maar hierna slaat de band nog toe met 'Can't You See What You're Doing To Me' van Albert King en Jimi Hendrix' 'Can You See Me'. Bij het slotnummer 'Show How Strong You Are' laat Ana de bandleden hun kunnen bewijzen in een aansluitende jamsessie. Ana Popovic en band hebben in Diepenbeek vrienden gemaakt, zoveel is wel duidelijk. Kortom, prima kost om het weekend in te gaan.

Maxim Stevensreageer op dit artikel

terug naar de index van de concert- en festivalrecensies

  • Naast de concert- en festivalverslagen op deze website is Back To The Roots sinds 1995 het meest complete en veelzijdige tijdschrift voor blues en verwante muziekstijlen. Vijf keer per jaar brengen we u nieuws, achtergrond, interviews, reportages, cd- en dvd-recensies, boeken, de meest complete blueskalender, enz... Nog geen abonnee? Klik hier voor meer info.

    
      foto's:
     
Maxim Stevens

      _____________________