Selwyn Birchwood
Banana Peel, Ruiselede - 27 maart 2017


Wat me heeft geraakt aan het optreden van Selwyn Birchwood – afkomstig uit Florida en één van de laatste aanwinsten van het label Alligator – is de ernst waarmee hij zijn prestatie inkleurt: kalmte, terughoudendheid, concentratie en het verlangen om in zijn muziek vooruitgang te boeken zonder goedkoop gebluf. Met een stem diep vanuit de keel, ondanks zijn slechts 32 lentes, brengt Selwyn een coole bluesstijl met persoonlijke stilistische reconstructies, waarbij hij intelligente vingerzettingen ontleent aan tijdloze senioren, zoals B.B. King en Muddy Waters voor wat de zachte bottleneck betreft. Hij heeft vooral veel te danken aan zijn mentor, Sonny Rhodes, wiens slidespel op de lapsteelgitaar hij heeft geadapteerd. Maar hij voegt aan die sound iets toe.



Zijn spel is gebaseerd op de natuurlijke zwaartekracht en de aanvullingen van de baritonsax. Zijn composities bevatten onverwachte breaks en meer complexe structuren, allen echter in functie van frisheid en gevoel voor timing. Wanneer hij blootsvoets zijn wah wah pedaal bedient of de saxofonist een 'fluitsolo' laat uitvoeren, is dat steeds punctueel en treffend. Een andere grote kwaliteit is dat elk groepslid (ook de bassist op vijf snaren en de nieuwe delicate en effectieve drummer) geen simpele begeleider is, maar een creatief onderdeel van het strak omkaderde geheel. Wat een rijkdom! De twee sets zijn gewijd aan de twee cd's van het gezelschap maar er is ook een zeldzame cover. Zo bezorgt hij 'Reconsider Baby' nieuwe, vloeiende jazzy arrangementen. Dit is pure kunst, en die mening vangen we ook op van het publiek dat na afloop de zo goed als volledig gevulde Banana Peel verlaat. Selwyn Birchwood wuift hen allen persoonlijk gedag en bedankt hen voor de aanwezigheid. Dit is pure klasse. Zeg dat ik het heb gezegd...


André Hobus
(vertaling: Franky Bruneel)




reageer op dit artikel

terug naar de index van de concert- en festivalrecensies

  • Naast de concert- en festivalverslagen op deze website is Back To The Roots sinds 1995 het meest complete en veelzijdige tijdschrift voor blues en verwante muziekstijlen. Vijf keer per jaar brengen we u nieuws, achtergrond, interviews, reportages, cd- en dvd-recensies, boeken, de meest complete blueskalender, enz... Nog geen abonnee? Klik hier voor meer info.
     

    
      foto's:
      ©
Alain Warnotte

      _____________________