Chris Cain
Comptoir des Arts, Brugge - 25 maart 2018


Chris Cain, uit California, heeft zijn geliefde territorium even verlaten, dankzij het Nederlandse King Bee Music Agency. En op zondag 25 maart heeft Comptoir des Arts in Brugge zowel habitués als kenners verwelkomd voor het laatste concert van de tournee. Comptoir des Arts is een keldercafé met een mooie houten inrichting, gesitueerd in de ondergrondse van een historisch gebouw. De maximale capaciteit voor hun juke joint-sessies is negentig personen.

Chris Cain werd onberispelijk begeleid door bassist Walter Cerasani en drummer Lorenzo Poliandri van de Italiaanse Luca Giordano Band en de Praagse toetsenman Ján Kořínek. Chris Cain zweette zijn gesofisticeerde blues uit op de Gibson Les Paul. Zijn stijl? Door jarenlang oefenen – hij is er nu 62 – heeft hij zich als initiële textuur een vermenging van B.B. en Albert King eigen gemaakt. Er zijn ook waardige jazzy bijdrages à la Robben Ford (zonder daarin echter te overdrijven) en de invloeden die hij opdeed tijdens het frequenteren van de academie van San Jose, de stad die ook de achterban van Albert Collins heeft gevormd.

Het is net die mix van stijlen die de rijkdom van Cains muziek bepaalt. Er zijn lange solo's, zeker! Maar ze zijn intens – niet vanwege het volume –, gevarieerd en dankzij zijn muzikale vorming ook voorzien van veel onverwachte akkoorden. Cains muziek is ook geïnspireerd. Zo heeft hij ook dankbaar gebruik gemaakt van de aanwezige elektrische piano, vooral in het tweede bisnummer. Na een eerste bis op gitaar, zette Chris zich aan de piano voor een down home blues in midtempo en in duo met de hammondspeler. Het was lang geen opeenvolging van boogiecliché's zoals veel uitvoerders ons steeds verplicht laten ondergaan. Tot slot heb ik de mooiste woorden gespaard voor mijn conclusie: Cains stem, zijn accent, zijn uitspraak en natuurlijke tonaliteit... Sluit jouw ogen en je hoort een bluesman, geen imitator. En dát is op zich al opmerkelijk.


André Hobus
(vertaling: Franky Bruneel)

         

reageer op dit artikel

terug naar de index van de concert- en festivalrecensies

  • Naast de concert- en festivalverslagen op deze website is Back To The Roots sinds 1995 het meest complete en veelzijdige tijdschrift voor blues en verwante muziekstijlen. Vijf keer per jaar brengen we u nieuws, achtergrond, interviews, reportages, cd- en dvd-recensies, boeken, de meest complete blueskalender, enz... In nummer 106 van ons blad (juni 2018) brengen we trouwens een uitgebreid interview met Chris Cain. Nog geen abonnee? Klik hier voor meer info.

    
      foto's:
      © Franky Bruneel

      _____________________