Tom's Place
't Stamineeke Webbekom – 25 november 2019


Na, in een niet zo ver en jeugdig verleden, menige tijd in bars, pubs en cafés te hebben doorgebracht, moeten we tot onze grote spijt vaststellen dat de authentieke, bruine kroeg stilletjes aan uit het stads- en dorpsbeeld aan het verdwijnen is. Meestal heeft/had deze locatie maar één bepaald doel. Dat doel was/is een gezellige avond met veel sfeer en uitstekende muziek. Muziek, waaronder met regelmaat livemuziek. Laat nu in het authentieke Webbekom een authentiek cafeetje liggen met de passende naam 't Stamineeke. Zodra je er de deur opengooit, voel je de oude waarden naar je toe stromen. Veel sfeer én goede muziek. Mooi toch? Voor de sfeer en muziek zorgen vanavond Tom's Place. Dit duo kennen we van de Belgian Blues Challenge 2018. Die bewuste avond wisten ze ons al danig te imponeren. En zodoende vertrokken we met grote verwachtingen naar 't Stamineeke.

Alles is er voor een gezellige avond. Een sfeervolle kroeg, een goed blueske en een vers getapte pint, dit is de puurste vorm van muziek beluisteren. Beter kan het echt niet zijn. Tom's Place bestaat uit Tom Verhoeven en Pieter Place. Tom zingt en bespeelt de harmonica, Pieter zorgt voor het gitaargeluid. Het is voor bluesbands anno 2019 niet gemakkelijk om nog op te vallen. Sommige bands bedienen zich van gimmicks of uiterlijk vertoon, maar er zijn er ook nog die opvallen omdat ze gewoon goed zijn en ijzersterke optredens afleveren. Tom's Place behoort tot die laatste categorie. Toms stem klinkt doorleefd en brengt ons zo terug in de zuidelijke bluessfeer van weleer die we kennen via de grote blueshelden uit de vroege jaren negentig.

En Pieter? Tja, zelden hoorden we een gitarist met zoveel gemak en muzikaliteit spelen. In zijn handen wordt een gitaar warm en wrang, soepel en hoekig. Deze man kan technisch alles en hij heeft nog een verhaal te vertellen ook. Dit is een duo dat ouderwets klinkt, maar daardoor iets over deze tijd zegt. Het geduld, zelfvertrouwen, lef en vakmanschap spatten eraf. Hun voorbeelden en inspiratiebronnen komen uit de delta- en Chicagoblues. Hun muziek is zeer gevarieerd, binnen de nummers horen we regelmatig veranderingen van tempo,sfeer en melodieën. Hierdoor verveelt het ons geen moment. We horen eigen nummers, gecombineerd met klassieke titels die ze zeer goed beheersen. Robert Johnson, Muddy Waters, Mississippi John Hurt, ze passeren allemaal vanavond. Eigen nummers, 'Searchin' en 'Got To Leave' zijn topsongs. 'Steady' van Jerry McCain is altijd prettig om te horen. Waarvoor dank. We hebben meer dan genoten en keren met een voldaan gevoel naar huis terug.

Maxim Stevens

         

reageer op dit artikel

terug naar de index van de concert- en festivalrecensies

  • Naast de concert- en festivalverslagen op deze website is Back To The Roots sinds 1995 het meest complete en veelzijdige tijdschrift voor blues en verwante muziekstijlen. Vijf keer per jaar brengen we u nieuws, achtergrond, interviews, reportages, cd- en dvd-recensies, boeken, de meest complete blueskalender, enz... Nog geen abonnee? Klik hier voor meer info.

    
      foto's:
      © Maxim Stevens

      _____________________