Duke Robillard & Wentus Blues Band
Spirit of 66, Verviers - 11 februari 2020


In de late jaren tachtig kruisen de wegen van jazz- en bluesgitarist Duke Robillard en de Finse groep Wentus Blues Band zich voor het eerst. Er kwam een klik en er ontstaat een vriendschap waaruit dertig jaar later een plaat uit voort vloeit, nl. het leuke Too Much Mustard! Hierbij hoort dan ook passend een tournee bij, zodoende dat we goed gemutst ons op weg begeven naar het immer gezellige Spirit of 66'. Een mens krijgt immers niet elke dag de kans om zijn favoriete Finse bluesband aan het werk te zien, dit gecombineerd met een wereldwijd zeer geliefd en erkend gitarist: Duke Robillard!

Duke werd geboren in 1948 te Rhode Island, is een gitarist die alles kan en dat in het verleden heeft laten horen bij diverse groepen als Roomful Of Blues, Legendary Blues Band, The Fabulous Thunderbirds en bij Bob Dylan. Een onmiskenbaar talent, een uitzonderlijke elegantie ťn dat extra tikkeltje meer, waardoor hij zichzelf moeiteloos plaatst tussen de grote artiesten. We mogen hem absoluut bestempelen als een gevestigde naam in de blues. Wentus Blues Band is een gezellig groepje dat de podia aller landen al decennia onveilig maakt. Wij hebben ze leren kennen via 'Lucky Strike Woman', hun plaat uit 2015. Sindsdien zijn we fan. Eťn zekerheid, beu worden we de band niet. Daarvoor is hun enthousiasme te aanstekelijk. Ze kunnen vrijwel alles spelen wat ze willen. Als twee oude rotten in het vak de handen in mekaar slaan en een samenwerking op het getouw zetten zijn de verwachtingen altijd hoog gespannen.

Wat valt meteen op? Om te beginnen hoe ongelooflijk soepel het zestal staat te musiceren. De avond wordt op gang geschoten met 'Stop Breaking Down'. Opwinding gegarandeerd. Vervolgens 'You Got My Love'. Shaken met die schouders. Als eerste cover is er gekozen voor Robert Johnson's 'Judgement Day'. Hun fijne, melodieuze, rijk gearrangeerd en bij wijlen soms stevig rockende songs zijn met veel karakter en gevoel voor drama gezongen door Juho Karinet. Deze charismatische zanger neemt het podium in en laat zich gelden in de positieve zin. Hun uitvoering van het swingende, gospel getinte 'I Stay At The Party' van The Holmes Brothers is hier een mooi voorbeeld van. Ook mooi om te zien is de chemie tussen Duke Robillard en Nikko Riippa. Hun gitaarwerk ligt op het eerste zicht mijlenver uit elkaar en toch vullen beide artiesten mekaar op meeslepende wijze aan.

Bassist Robban Hagnŗs, de lijm tussen de muzikanten, bepaalt met knap opgezette leadlijnen in de melodieŽn de spanning van ieder nummer. Op drums geeft Daniel Hjerppe even strak als melodieus het ritme aan. Wat een drummer. Voor zijn eerste keer in BelgiŽ te zijn laat hij een stevige indruk achter. Toetsenist Ville Riippa draagt via een spelvreugde die zijn uitwerking niet mist zijn steentje bij. Wat geeft hij een schwung aan hun nummers. Dat ze kunnen rocken laten ze horen op ''She's A Killer Hot Blonde'. Vakwerk van vakmannen. Warm aanbevolen is 'She Made My Mind', ouder werk van Duke Robillard, maar nog steeds een door het publiek gewaardeerd nummer. In 'Where Have All The Songbirds Gone' is het prachtig om te horen hoe Juho zijn ziel en zaligheid in de song legt. Zo schotelen ze ons nog geslaagde hommages aan BB King en Eddy Kirkland voor en krijgen we covers van o.a. Tom Waits en Leonard Cohen te horen. Een subliem optreden. In deze vorm en bezetting mag de band nog meermaals doorgaan.

Maxim Stevensreageer op dit artikel

terug naar de index van de concert- en festivalrecensies

  • Naast de concert- en festivalverslagen op deze website is Back To The Roots sinds 1995 het meest complete en veelzijdige tijdschrift voor blues en verwante muziekstijlen. Vijf keer per jaar brengen we u nieuws, achtergrond, interviews, reportages, cd- en dvd-recensies, boeken, de meest complete blueskalender, enz... Nog geen abonnee? Klik hier voor meer info.

    
      foto's:
      © Maxim Stevens

      _____________________