Norman Beaker Trio
Zaal De Korenbloem, Zingem - 23 april 2022

“Toen punk eraan kwam, was ik te oud. En nu ik oud ben…” Dat was de – zoals vaak – dubbelzinnige aankondiging van de Engelse zanger-gitarist Norman Beaker om een punkversie neer te zetten van zijn – ook dubbelzinnige – compositie ‘Take Me To Your Pleasure Dome’ van zijn jongste album ‘Running Down The Clock’. Ondertussen zijn we ver aan het einde van het optreden en heeft het Norman Beaker Trio al een hele reeks hardere bluesnummers opgevoerd. Dat komt in wezen omdat de voorman zijn saxofonist en organist thuis heeft gelaten, maar zeer zeker ook omdat hij nu rondtrekt met de Kroatische drummer Leo Balthazar, bijgenaamd ‘Tornado’! Bovendien kon Beakers trouwe bassist en achtergrondzanger er voor deze tournee niet bij zijn en voelde zijn vervanger, de Vlaming Ronald Burssens, zich in zijn element als pilaar van een powertrio.

Voor het overige, trakteerde het trio ons op het gebruikelijk Beaker-product: enkele covers en veel eigen nummers die niet enkel geïnspireerd zijn door blues an sich, maar zeker ook door de hardere Britse R&B en overduidelijk door funk. Beaker spreidde zijn veelzijdigheid als zanger en gitarist ten toon met het beklijvende ‘Love Her Like The Sky’ (solo!), het slepende ‘Tough On Me, Tough On You’ (Lonnie Mack), de trage klassieker ‘Sitting On Top Of the World’, countryrock met gospelkenmerken (‘Take It Or Leave It’) of de boogie van ‘Long Before You Came Along’. Beaker demonstreerde zijn virtuositeit op gitaar (hij is één van de slechts acht Engelsen die werden opgenomen in de Blues Hall Of Fame) ten overvloede op ‘White Room’, een eerbetoon aan zijn vriend Jack Bruce, medecomponist van dit nummer.

Beaker verstaat ook de kunst om op zijn publiek in te spelen en van een optreden een feel good-avondje te maken. Ga dat zien.

Met dank aan de nieuwe ploeg van Blues Night van De Korenbloem.

Eddy Bontereageer op dit artikel

terug naar de index van de concert- en festivalrecensies

  • Naast de concert- en festivalverslagen op deze website is Back To The Roots sinds 1995 het meest complete en veelzijdige tijdschrift voor blues en verwante muziekstijlen. Vijf keer per jaar brengen we u nieuws, achtergrond, interviews, reportages, cd- en dvd-recensies, boeken, de meest complete blueskalender, enz... Nog geen abonnee? Klik hier voor meer info.

    
      foto's:
      ©
Peter Heyneman