Ian Siegal

De Roma, Antwerpen - 26 november 2009

De Britse zanger/gitarist Ian Siegal kwam zijn nieuwe cd 'Broadside' voorstellen in de goedgevulde foyer van De Roma. Ik kende hem alleen van de cd's van harmonicaspeler Lee Sankey en was erg benieuwd hoe deze man, begiftigd met een zeer aparte, donkergekleurde stem, live zou overkomen. Op YouTube had ik al gezien dat hij ook een aardig stukje bluesgitaar kan spelen, dus mijn verwachtingen lagen aan de hoge kant.    

O, grote desillusie toen ik Siegal en band het podium op zag komen; Ians linkerhand zat helemaal in het verband, dus geen gitaar? Maar naast de bassist en drummer zag ik een piepjong ventje staan, met een gitaar omgord. Hij werd aangekondigd als 'Dusty Ciggaar' (sic), de redder van de situatie. Bleek dat Dusty amper 24 uur eerder was gecontacteerd om met de band de cd-toer mee te doen. Wat komt er nog meer aan het licht wanneer je Dusty gaat googelen? Hij is 18 jaar jong en Nederlander, gitarist bij The Rhythm Chiefs. On-ge-lo-fe-lijk wat die jongeman uit zijn snaren tevoorschijn toverde aan twangende, scheurende, brommende en snerpende klanken van de jaren '50, vermengd met een frisheid van ideeën over hoe je die klanken kunt gebruiken. Een zeer aangename kennismaking.

O ja, het ging over Ian's cd eigenlijk. Wel, wat je daarop kunt horen is natuurlijk zijn ontzettend boeiende stem, die een samenvloeiing lijkt van Tom Waits en Howlin' Wolf, maar dan met méér zangtalent dan die twee samen. Wat hij ook goed kan, is songs schrijven. Men neme een bluesje en rekke het iets uit zijn 12-matenverband, vervolgens toevoeging van wat singer-songwriterelementen zoals een goede tekst die een bepaalde sfeer oproept, en je hebt een goede bluesy song met een originele structuur gefabriceerd.

Niet alleen de structuur van de blues ondergaat bij Ian een metamorfose, ook zijn manier van zingen is niet bluesclichématig. Zij het een medley van Bo Diddley, 'Tramp' van Lowell Fulson of een song waarvan je aanvankelijk denkt hem te herkennen als eentje van Muddy; wat hij met zijn stem doet is zéér persoonlijk getint en origineel. De hypnotiserende sfeer die hij creëert, dwingt je gewoon tot luisteren.

Wat betreft sfeer, tussendoor eventjes een complimentje aan de geluidsman van De Roma; de balans én het volume waren perfect.

Als bisnummer bracht Ian zonder band 'Feel Like Going Home' van Muddy Waters. Ondanks zijn gebroken ledemaat had hij moedig zijn gitaar genomen en hij slaagde erin om zichzelf te begeleiden en een aardig stukje slide te spelen. De band er terug bij voor de definitieve afsluiter; meer singer-songwriter gericht, maar weer met een schitterende Dusty, die overduidelijk ook door de band zeer werd geapprecieerd.

Dit was het eerste optreden van de tour en meteen een schot in de roos. Zeer geslaagd!

Ludo Beckers 

reageer op dit artikel

 

 

    
        foto's:
©
Michel Verlinden     

      koppelingen:
       
- website Ian Siegal
      - website De Roma

 

 

   


       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


This site tracked by OneStat.com. Get your own free site counter.