Jackson Sloan

"Ik wil met nieuwe songs de jumpblues bij een groter publiek brengen."

door Lambert Smits

Op het gebied van swing- en jumpblues heeft Engeland al vaak van zich laten horen. The Bigtown Playboys en Mike Sanchez zijn bekende namen, maar vanaf nu vullen we dit lijstje aan met Jackson Sloan. In het verleden profileerde Jackson zich reeds als getalenteerd frontman bij bands als Rent Party en Oo-Bop-Sh’Bam. Zijn recente eerste solo-cd ‘Saturday Clothes’ is in dit genre één van de beste opnames van de laatste jaren!

De liefde voor muziek kreeg Jackson deels van thuis uit mee, maar vooral zijn bezoeken aan de 100 Club in Londen haalden hem over de muzikale streep. Deze club werd al spoedig zijn biotoop waar hij artiesten als o.a. Eddie ‘Cleanhead’ Vinson, Jimmy Witherspoon, Jay McShann, Memphis Slim, Champion Jack Dupree en Big Joe Williams aan het werk zag. Het feit dat hij daar ook persoonlijke contacten kon onderhouden met deze grootheden, plaatste Jackson in een bevoorrechte positie. In 1982 vormde hij zijn eigen band, Rent Party. Samen met The Chevalier Brothers zouden zij de jump en swing in Engeland naar een hoger niveau tillen. Wekelijks speelden zij in het Railway Hotel en Queens Hotel in Southend-On-Sea. Rent Party verzilverde zelfs een contract voor het Kool Festival in New York. Rent Party nam vier singles op, alsook een live-lp onder leiding van Mike Vernon (Blue Horizon).

Na het uiteenvallen van Rent Party vormt Jackson al vlug, samen met ex Rent Party mensen Alan Savage en John Willmott de 7-koppige band Oo-Bop-Sh’Bam, waarmee hij een studio- en een live-album, alsook een dvd inblikt. Sloans vriend Ray Gelato adviseert hem echter om zelf nummers te gaan schrijven en dan wel in de geest van de klassiekers van labels als Atlantic, Federal en Imperial. Jackson slaat dit advies niet in de wind, omringde zich met contrabassist Peter Pritchard, die o.a. met Scotty Moore, Eric Clapton en Alvin Lee werkte, en met gitarist Richard Studholme, die zijn sporen verdiende bij o.a. Hubert Sumlin’, Big Jay McNeely, Le Rue en Eric Bibb. Ray Gelato bracht pianist Gunter Kurmeyer mee om samen de songs op punt te stellen. Mike Thorne voegde zich als drummer bij dit gezelschap en in de vintage Rimshot Studio blikte Sloan zijn eerste solo-cd in. Wij gingen met deze sympathieke artiest praten…

__________________________________________________________________________

Het volledige artikel over Jackson Sloan staat in BTTR 83 (juni 2012)
Nog geen abonnee? Klik hier voor meer info.